Családi logisztika – webinárium

A mindennapok megszervezése sok családban okoz problémát. Egy édesanya egyik legnagyobb kihívása éppen az, hogy hogyan rakja össze a mindennapokat úgy, hogy abba minden beleférjen, ideértve azt a rengeteg teendőt, amit el kell végeznünk.

Mindannyian tudjuk, ha átláthatóbbak a napok, ha gördülékeny a rendszer akkor sokkal könnyebb az életünk.
Tervezni fontos, tervezni kell!
Annyi minden van a vállunkon, annyira rohanóak a mindennapok, hogy tervezés nélkül elúszik az ember, elcsúsznak a teendők. Édesanyaként nagyon sok fronton kell helytállnunk – család, munkahely, otthon, helyt kell állnunk anyaként, nőként, barátként.
Vacsora, tiszta ruha, vasalt ing, iskola, óvoda, különórák, edzések – mindenkinek meglegyen mindene, ami a mindennapokban kell – ezek mind az édesanya feladatai.

Ezeket egy napba rendezni – ehhez kell a jó családi logisztika!

Mik is azok, amikre gondolnunk kell:
– háztartás feladatai: mosás, bevásárlás, csekkek intézése, vasalás, takarítás
– konyha (külön említem, mert nagy részt képez) a bevásárlás, előkészülés, menütervezés, főzés
– gyerekek napi dolgai: napi oktatásba eljuttatás, különórák, edzések, szabadidős programok leszervezése
– családi programok: hétvégi családi programok, hét közben váratlan vendég, szokásostól eltérő programok leszervezése
– munkahelyi dolgok

Ezeket a területeket érdemes egyenként, hétről-hétre átnézni.

 

Mivel manapság mindenki életében jelen van a digitális technológia, érdemes esetleg appot használni – még azoknak is, akik amúgy telefon-ellenesek.
Nagyon jó a google naptár, ami rém egyszerű, és ingyenes. Nagyon előre lehet benne tervezni nem csak a havi, hanem akár a a napi rutint is.
Az ünnepnapokat is jól le lehet szervezni a segítségével. Nem kell előre az agyunkban tartani a dolgokat, időben figyelmeztet mindenre: szülinap vagy ünnepnap lesz, kell kokárda, vagy épp jön a nyuszi.

A tervezőben lehet jelezni azt is, hogy egy feladat sürgős vagy ráér, akár időlimitet is kiszabhatunk magunknak egy-egy feladatra – a fontossági sorrend szervezése is jó a logisztika szempontjából.

A Google naptáron kívül jó még a JustDoo rendszer is.

Nagyon fontos, hogy reggel, mondjuk a reggeli kávé mellett tervezzük meg a napunkat – akár digitális, akár papír alapú tervezőben.
Aztán természetesen ott a heti és a havi tervezés, amiket szintén jó, ha megcsinál az ember.

Lehet a napokhoz is tennivalót rendelni: lehet pl minden kedd a háztartás napja, hétfő pedig az online bevásárlásé.

A szervezők használaton túl a logisztikát segíti a napirend is. A renszertelenebbül élőknek sem árt némi korlát, édesanyaként pedig elengedhetetlen – és nem csak a kisbabás anyukáknál.

Egy anya életében központi helyet foglal el a konyha. Szintén nagy segítséget jelenthet a menü tervezése. Ha előre tervezzük ki-mikor-mit eszik, plusz egy hétre előre a vacsorát is, az nagyon megkönnyítheti a hetet. És természetesen így készülhet előre egy bevásárlólista is.
Nagyszerű mankó a mai édesanyáknak az online bevásárlás is – amivel rengeteg időt és pénzt is megspórolhatunk, hisz nincs felesleges lófrálás plusz felesleges dolgok megvétele sincs. A szervezőbe az online vásárlást is be lehet szervezni, lehet ennek is heti fix napja.

A rendszerezésen és napirenden túl nagyon fontos az, hogy egy anya ki tudja mondani: nem egyedül kell megoldani a mindennapokat. Tudni kell segítséget kérni! Akár a partnertől, akár mástól.

A háztartásban lehet fizetett alkalmazott: takarítónő, vasalónő – ezek nagy könnyebbséget jelentenek.
Osztálytársak szüleivel is lehet szövetkezni, ez is sokat segíthet a logisztikában.

Összegezve tehát: Tervezni, tervezni, tervezni: napi, heti, havi szinten. A feladatokat pedig meg kell osztani! Ki kell találni kit hol lehet bevonni a család életébe – a gyerekek is bevonhatók a házimunkába is akár, főképp a nagyobbak.