Nőnek maradni az anyaságban

Anyaként nőnek maradni- Petrus Márta

 

Mikor egy szerető családba megérkezik a kisbaba, a világ kifordul a négy sarkából.

Minden egyetlen pontra, a babára fókuszál. Érte van minden, ő a legfontosabb.

Ez a fókuszálás elsősorban és legerősebben az anyát érinti, főképp az első 6 hónapban. Nem könnyű időszak. Rengeteg új dologhoz kell alkalmazkodni, nagyon sok mindenre oda kell figyelni egy kisbaba körül, s többnyire úgy, hogy az anya ebben az időszakban a legkialvatlanabb. Ez az időszak  maximális szolgálat egy magatehetetlen lény körül.

Sok édesanya a ,,szolgalétben” ragad azután is, hogy már nincs rá feltétlenül szükség.

Bizony sok nő van, aki elfelejti, hogy az anyaság mellett ő nő is, társ is, s bár a baba fontos, de nem az egyetlen fontos dolog az életben.

Tudatosan lehet dolgozni azon, hogy egy nő az anyaságban is nő tudjon maradni, s ez fontos is.

 

Mikre lehet odafigyelni?

 

Tudatosítani kell: Nem vagyok csak anya!

– Ki kell szakadni a napi rutinból, s ha csak egy kicsit is, de saját, gyerekmentes életet kell élni.
Fontos az én-idő! El lehet menni kávézni, egyedül vásárolgatni, fodrászhoz, kozmetikushoz, vagy csak sportolni, mozogni egy kicsit.

– A szépülés nem csak én-időnek kiváló. Egy nő sem szeret csatakos hajjal, bozontos szemöldökkel tükörbe nézni, ám 4-5 nap alvás nélkül, és ez már elveszti a jelentőségét. Mégis jó érzés tündökölni, s erre kiváló alkalom a szépségszalon. Megújulás, felfrissülés – ez minden hullafáradt anyának receptre járna. Ám sokan kihagyják. Te ne tedd!

– Kell valami hobbi, valami elfoglaltság a babázáson kívül is. Fontos kiszakadni a mókuskerékből, a kakis pelus, etetés, cumi, nyafogás körforgásából. Segít felnőttnek maradni az egyéb elfoglaltság.

Kell a kommunikáció! Akár élőszóban, akár írásban. Lehet csatlakozni más anyukákhoz séta közben vagy a játszótéren, de akár a közösségi oldalakon is lehet találni csoportokat, ahol hasonló élethelyzetű, hasonló problémákkal küzdő nők vannak. Sokat segít 3 jó szó egy alváshiányos, nehéz napon, még akkor is, ha csak írásban érkezik. A gyakran kialakuló magányérzet is csökken így.

– Az is jó, ha nem zárkózik be a család. Vannak ugyan helyek, ahová egy babával vagy kisgyerekkel nem lehet vagy nem érdemes elmenni, de azért rengeteg lehetőség van, ha a család kimozdulna. Érdemes is, a párkapcsolatnak is jót tesz ha a közös program nem csak a gyerek ellátása.

Ezeken kívül is rengeteg apróságban lehet kicsit rugalmasnak lenni. Mosás, vasalás, főzés, etetés – egy csomó dolog, amit ki lehet úgy alakítani, hogy az anyának könnyebb legyen.

Azt hiszem a legfontosabb tényleg az, hogy nem szabad elfelejteni:

Az anyaság nem szolgaság. Nem kell a nőnek feláldoznia magát a gyerekért.

Lehet valaki jó anya akkor is, ha némi zsonglőrködéssel magára is szán időt.
Mert ez jót tesz az anyának, anya elégedettsége jót tesz apának is, s ha boldogok a szülők, biztosan boldog a gyerek is.

Nőnek kell maradni az anyaságban is – így lesz mindenkinek jó.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest