Szülés utáni időszak – 6 hetes kontroll és fogamzásgátlás: Beszélgetés Dr. Vörös Annával

Megszületett, karunkban a gyermek. Sokszor ettől a pillanattól kezdve minden a gyerekről szól. Mit egyen, hogy egyen, hogy tartsuk, mit csináljunk, mit ne csináljunk.
Ez jó, de nem elég.
Hisz az anya testében és életében is nagyon fontos változások történnek, amikre szintén oda kell figyelni.

Vannak élettani folyamatok, amik a szülés után indulnak meg, például a tejképződés, és vannak olyan folyamatok amik ekkor, a szülés után fordulnak vissza: a méh, és minden más olyan szerv, ami részt vett a kisbaba kihordásában vagy a szülésben (pl gátizom) elkezdik visszavenni a szülés előtti állapotukat.
A méhen belül is vannak gyógyulási folyamatok, például a méhlepény leválása után fennmaradó 2 tenyérnyi sebnek is regenerálódni kell.
Emiatt kell kiemelten betartani az általános higiéniai szabályokat, emiatt tilos fürdeni (csak a zuhany ajánlott), emiatt jobb naponta többször (vécézések után is) mosakodni és például emiatt tilos 6 hétig a szexuális élet is.

A nő  mire megszül már ismeri a saját testét, ezért tudja, mik azok a jelek, amik normálisnak tekinthetők és mik azok, amikkel orvoshoz kell fordulni. Ha minden a maga rendes medrében halad, akkor a szülés után 6 héttel kell megjelenni egy nőgyógyászati kontrollvizsgálaton. Eddigre többnyire a vérzés – ami a szülés után természetes, hisz gyógyul a szervezet – általában megszűnik, vagy pecsételőre szelídül.

A 6 hetes kontrollon általános vizsgálat történik, van olyan orvos, aki rákszűrést is csinál.
Ilyenkor van lehetőség a fogamzásgátlás megbeszélésére is.

A legtöbb nő a szülés után hónapokig nem menstruál, ám vannak olyan nők, akiknek a szülés után szinte azonnal helyre áll a hormonháztartásuk, nekik 4 hét után megjöhet a menzeszük. Ez leggyakrabban akkor következik be, ha az anyuka nem szoptat.

Milyen fogamzásgátlók jöhetnek szóba ebben az esetben?

– ha megjött a menstruáció, de szoptat az anyuka, akkor egyetlen fajta fogamzásgátlót szedhet, a többit tilos.
Ha nem szoptat, akkor bármilyen fogamzásgátló szóba jöhet.
– spirált azoknak szokás ajánlani, akik nem terveznek gyermeket a következő időszakban
– lehet védekezni óvszerrel

Fontos kiemelni, hogy a szoptatás ténye nem egyenlő azzal, hogy valaki nem lehet terhes. Lehet! Így szoptatás alatt is kell védekezni.

A 6 hetes kontrollt követően a kismama számára nőgyógyászati felügyelet normál esetben nem szükséges.