Tavaszi nagytakarítás- Laza Péterrel

Tavaszi nagytakarítás – Laza Péter webinárium

 

Készüljünk egy kihívással – nagytakarítsunk.

A 30 napos kihívás nagy előnye, hogy nem kell mindent kitakarítani egyetlen nap alatt, nem kell megbolygatni az életünket. A kihívás alatt minden napra juthat egy kis meglepetés, ezáltal a hangulatunk, az életünk egy kicsit jobb lesz.

Ha valaki elkezdi a kihívást, első napon például egy éjjeli szekrény rendezés várja feladatként.
#1: Foglalkozz ma az éjjeli szekrényeddel. Szabadulj meg a rendetlenségtől, takarítsd le, tüntesd el a káoszt. Tegyél ki egy számodra kedves dolgot: könyvet, képet, emléket, ezt fogod minden reggel és este először és utoljára megpillantani.

Ez azért fontos, mert ez adja meg a napunk alaphangulatát.

 

A hatodik napon a mindennapi életünkhöz kapcsolódó digitális eszközeink  közt tehetünk rendet a kihívás során.
#6: Alakíts ki egy telefon, tablet (és hasonló eszközök) töltőállomást! Ez mindenképpen a hálószobán kívül legyen. Lefekvés előtt hagyd hálószobán kívül a telefont, de legalábbis az internetről csatlakozz le. Ha a telefon az ébresztőd, vegyél helyette órát.
Hálószobában kütyünek helye nincs!

 

A tizenegyedik napon a cél az, hogy az ünnepek kicsit be legyenek csempészve a mindennapokba.
#11: Teríts a vacsorához ünnepi terítékkel. Minden nap legyen ünnep! Nem kell minden nap Zsolnayból enni, de meg lehet adni a módját a közös evésnek. Terítő, virág, ami kell.

 

A 13. napon a fürdőé a szerep.
#13: Elbúcsúzunk a műanyag flakonoktól, helyettük kerüljenek a polcra szép üveg tárolók, szappan adagolók. Ebbe áttöltve a tusfűrdőket letisztul vizuálisan a kép, az adagolós flakonokból kevesebbet is használunk, csökken a pazarlás.

A 16. napon legyen a főszerep a hangulatvilágításé.
#16: Ne legyen minden villany felkapcsolva. Legyen minden helységben kuckózós, összebújós hangulatvilágítás. Gyertya, kis világítás kerülhet szerteszét a lakásban, lényeg, hogy ne legyen erős mennyezeti fény.


A 17. napon nincs vásárlás.

#17: ezen a napon arra kell készülni, hogy másnap 24 óráig nem veszünk semmit.
Ez miért jó? Nem kerül haza sok hulladék, ami helyet foglalna. Ugyan nem lesz megváltva a világ egyetlen nap alatt, de a fejben valami megváltozhat.

A 24. napon a törött dolgok kiselejtezése következik.
#24: Dobj ki minden tányért, poharat ami eltört, letört, megrepedt. Balesetet is okozhatnak a csorba tányérok, bögrék. Csak szép dolgokkal vedd körül magad.

A 29.napon visszatérünk a digitális térhez.
#29: Kitakarítjuk a digitális tereinket. Viszlát felesleges appok. Töltsd le a képeidet adathordozóra, iratkozz le a hasztalan hírlevelekről.

 

Számtalan egyéb jópofa kihívás is vár még mindenkire, aki nekifut a 30 napnak – pl: rakd rendbe a fotelt, amit szekrénynek használsz.

A kihívás végére kívül-belül rendben leszünk, felfrissülünk.