Tanácsok egyedülálló anyáknak

anya lánya

Anyává válni az egyik legnehezebb kihívás egy nő életében.

Jellemzően, amikor a szülői helyzetre gondolunk, azt gondoljuk, hogy két szülő osztozik a felelősségen és egymásra támaszkodnak a nehéz helyzetekben. 

Azonban napjainkban rengeteg egyedülálló anya van, akiknek teljesen egyedül – legfeljebb nagyszülői segítséggel – kell megoldaniuk a szülői feladatokat.

Ha te egyike vagy azoknak az anyáknak, akik magukban nevelik gyermeküket, akkor kétségtelenül tudatában vagy minden kihívásnak, amelyet az anyaság ró rád, beleértve a folyamatos küzdelmet, hogy elegendő időt, energiát, pénzt és támogatást nyújts.

Tudod jól, hogy az egyedülálló anyáknak ki kell használniuk minden adódó lehetőséget, minden rendelkezésre álló erőforrást, hogy ne temesse be őket a mindennapi küzdelem.

Például:

1. Segítséget kell kérni

A szülői küzdelem során, amikor minden gondolat és tett a gyerek körül forog, szörnyen elmagányosodik az ember.
A nő ilyenkor erős függetlenségérzettel rendelkezik, épp azért, mert megtanulta, hogy mindent egyedül kell megoldania. Ám az nem szégyen, ha néha segítséget kér a családtól, barátoktól, vagy attól, aki segíteni tud.

Szeretnél anyukákkal beszélgetni, akikkel több közös pont is van az életetekben? Használj olyan lehetőségeket, mint pl az alkalmazások, facebook csoportok, közösségi események.

Ha kényelmetlenül érzed magad mások terhelésével, még mindig szóba jöhet a fizetett segítség is, mint alternatíva.

2.Zárd le a múltat

Mindenképpen fontos lezárni a múltadat, nehogy az befolyásolja az egész életed.
Függetlenül attól, hogy egyedülálló anya válás miatt, megözvegyülés miatt lettél, vagy soha nem volt apa, az elhagyás vagy elárvulás érzését mindenképp magad mögött kell hagynod. Nem tudod megváltoztatni a múltat ​​és a fájdalmat, amit el kellett viselned, de felhasználhatod az erőt, amit az ilyen akadályok leküzdéséből nyertél, hogy a legjobb életet teremtsd magadnak és gyerekednek.
Ne feledd: Tanulj a múltból, de élj a jelenben, és nézz a jövő felé.

3. Készíts terveket és célokat

Elengedhetetlen, hogy az ember célokat állítson be magának, és folyamatosan dolgozzon azon, hogy azokat meg is valósítsa.
Így van ez az egyedülálló anyákkal is. Lehetnek ezek a célok magánéletet vagy munkát érintő célok, nagyok vagy egészen kicsik, a megvalósításukra mindenképp törekedni kell. Ehhez jól jöhet egy mentor, aki segít. Nagy erőt adhat, bátoríthat.

4. Gondold át a prioritásaid

Az egyedülálló szülőknek kétszer annyi felelőssége van, ezért a prioritásokat ennek megfelelően módosítani kell.

Tisztában kell lenni azzal, hogy senki nem szuperasszony, és a takarítás meg a mindenkori meleg ebéd és vacsora nem kell, hogy mindenáron szerepeljenek a legfontosabb teendők közt.

Ne hasonlítsd össze magad másokkal, és engedd el a bűntudatot, amit amiatt érzel, hogy nem vagy az a tökéletes egyetlen szülő, akit adni akartál a gyerekednek. 

5. Énidő

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos egy anya életében az énidő. Ez halmozottan igaz az egyedülálló anyákra, akikre sokkal több teher hárul, amiből időnként mindenképp ki kell lépni. Döntő fontosságú az egészség és a jó közérzet megőrzése szempontjából. 

Az alvás, a testmozgás és a kiegyensúlyozott étrend nem olyan dolgok, amelyek a prioritáslista aljára kerülhetnek. Szánj időt a szórakozásra, hobbira.

Annak ellenére, hogy anyaság a legfontosabb, ne hagyd, hogy ez legyen az egyetlen dolog, amely meghatároz.

6. Légy rugalmas

Bár fontos, hogy felkészültek és szervezettek legyünk, a dolgok nem mindig a tervek szerint alakulnak.
Amikor például a gyerekek megbetegszenek és otthon kell maradni, vagy a babysitter az utolsó pillanatban lemondja, rugalmasnak kell lenni, hogy kivitelezni lehessen egy B tervet.
Segíthet egy lista a mozgósítható emberekről, de a lényeg az, hogy nem szabad hagyni, hogy a váratlan fordulatok tönkre tegyék a napodat.

7. Mondd ki, hogy nem (ne érezz bűntudatot)

Az egyedülálló anyáknak korlátai vannak időben, energiában, erőforrásokban, amit a két szülővel rendelkező családok nem tudnak megérteni. Ezek miatt a körülmények miatt fontos, hogy ne legyen bűntudatod, és ne próbálj meg mindent megtenni, és mindenhol ott lenni.

Nem kell mindenre igent mondani.

Korlátozd a dolgokat. Ha több dolgot csinálsz, nem jobb anya leszel, hanem egyszerűen  fáradtabb.

8. Tölts minőségi időt a gyerekeddel

A gyerekkel töltött idő nagyon értékes, és kevesebb jut belőle, mint amennyire szükség lenne. Az egyedülálló anyáknál pedig még kevesebb. Ezért kell arra törekedni, hogy az az idő, ami jut, minőségi legyen. Ahelyett, hogy a TV-készülék előtt ülne, vidd kirándulni, játszótérre. Az evés ideje alatt lehet jót beszélgetni, amikor pedig a gyerek megkér, hogy játssz vele, vedd úgy, mint egy kiváltságot, egy lehetőséget arra, hogy vele légy. Ne zavaró időpocsékolást láss benne.
Ha vele vagy, gondolatban is légy jelen.

 

Egyedülálló anyának lenni nem könnyű feladat. Fontos, hogy az összes rendelkezésre álló erőforrást felhasználd, hogy az élet egy kicsit könnyebb legyen.

Prioritások, pénzügyek rendezése különösen fontos, ugyanúgy, mint a rugalmasság, és természetesen semmiképp nem szabad megfeledkezni az énidőről.

Az egyedülálló anyák megérdemlik, hogy boldog és teljes életet éljenek. y60 \lsd

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest