A modern apaszerep

apaszerep_petrusmarta

Édesapám korábbi cikke, az új apaszerepről, mely nélkülözhetetlen a mai társadalomban!

 

„Sokáig gondoltuk mi férfiak magunkról, hogy mi vagyunk az erősebb nem, de nem feltétlen igaz a magunkról kialakított kép.

Korábban azt gondoltuk, hogy anyagi biztonságot és tekintélyt kell teremtenünk, és ezzel le is tudtuk a család körüli teendőket.

A feleségünk gyakran érezhette úgy, hogy neki kell végigküzdenie a babavárás minden pillanatát. Megosztani sem merte aggályait: jó anya leszek? , megállom a helyem?, mikor unja meg a férjem a folyton „nyafogó” gyermeket? A hatvan éven túliak, mint jómagam is, úgy gondoltuk, hogy „dolgunk” akkor lesz, ha lovagoltatni kell a gyermeket a térdünkön. Mentségünkre legyen mondva: ezt tanultuk elődeinktől. Ami ebben jó, hogy ha nem is tudatosan, de a ritmus alkalmazásával többek között a szótagoló olvasásra készítettük gyermekünket.

A ma apukái kevésbé távolságtartók, nem titkolni való, hogy kevésbé „férfias módon” viselkednek, ha tisztába teszik a babát, örülnek, ha pelenkát cserélnek, mert ezzel az ősbizalmat erősítik gyermekükben. Ha a gyermekünk bátran jelezheti, hogy” balesetet szenvedett”, vagy éhes: mindenkor bizalommal fog felénk fordulni!. Ezért is jó dolog, hogy a mai modern apukák imádják gyermekük illatát, bátran gügyögnek neki. A még nem látó kisded is hasonló módon érzi az illatot, a hangot. Már „tudja”, hogy kellemes dolga lesz ezzel a hanggal és illattal. Ne ábrándítsuk ki!

Az anya- gyermek szimbiotikus kapcsolata nagyon fontos, de nem baj, ha szerető modern apuka jelenlétével ez gyengül. Segíti az anyáról való leválást. A „köldökzsinór effektus”megszűnése segíti az önállósodás kialakulását. A szimbiotikus kapcsolatot duálúniónak is szokták nevezni. Erről az anyák nehezen tudnak lemondani, de a különböző minták elsajátítása miatt, az apa szerepnek is jelen kell lenni a mindennapokban.

A családi szocializáció első lépése, hogy mind a két szülő jelen legyen a gyermek mindennapjaiban.

Ebben a férfias nőket, és nőies férfiakat „produkáló” mai világban fontos a modernül gondolkodó apukák jelenléte.

 

A különböző szerepek tanulása már most, a születés pillanatában elkezdődik.

Legyünk hát figyelmesek, és engedjük meg tudatosan a másik félnek, anyának és apának, hogy részt vegyen a feladatok megosztásában, ami tehát nemcsak a háztartásban fontos, hanem a gyermek igényeiben is.

A modern apa szerepet gyakorolni kell, és segíteni, de később, a közös gyermek igazán hálás lesz!”

 

Petrus György, gyógypedagógus, fejlesztő tanár.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest