33 otthoni játék ötlet kicsiknek és nagyoknak, a négy fal között – Minden napra egy játék

mindennapra egy játék

33 otthoni játék ötlet, amivel segítheted gyermeked fejlődését otthon, a négy fal között.

 

Különleges helyzetben vagyunk mindannyian.

Beszorultunk a gyermekeinkkel a négy fal közé, így a mindennapi teendők mellett, most a tanulás, és a még több közös játék levezénylése is a szülőkre hárul.

 

Összegyűjtöttem nektek több, mint egy hónapra való játékot, hogy együtt, közösen a lehető legjobban töltsétek el az időt otthon, karantén alatt.

Persze, nem csak a koronavírus idején játszhatóak 😀

Egyik játék sem követeli meg a nagy előkészületet, a bevásárlást – úgysem nagyon érdemes most boltba menni. Elméletileg minden, vagy majdnem minden megtalálható otthon, és sok az újrahasznosított játékszer is a leírásokban.

A Játszani Jó! című könyvemben természetesen még több játékot találsz.

Kisebbeknek:

 1. Gurulni takaróban, hegyen, völgyen…át

A gurulás harmonizálja az agyféltekéket, összeköti az idegpályákat, szóval fontos mozgási forma. Baba korban tegyük egy puha takaró egyik szélére a picit, emeljük meg, és hagyjuk, hogy szép lassan leguruljon. Nagyobb korban is játszhatjuk ezt, vagy készítsünk virslit vagy palacsintát gyermekünkből J . Megkeressük a család legnagyobb takaróját, ráfektetjük egyik szélére a gyerkőcöt és jól feltekerjük. Nagyon jó móka, és fejleszt. Nem is gondoltad, ugye?

 

 1. Mászni és mászni

Ugyanolyan fontos az agyi működésnek, mint a hintázás. A mászás összehangolja a két agyféltekét, az idegrendszer egyéb területeire is nélkülözhetetlen hatással van!

Csináljunk mászóversenyt, vagy építsünk székekből alagutat, vagy egy hosszú labirintust takarókból a kanapé, székek, fotelek segítségével.

Sok gyereknél kimarad a mászás, ezért náluk sürgősen ajánljuk, mert ennek a mozgásformának sem szabad kimaradnia.

Ha szeretnéd, hogy gyermeked ne küzdjön sokat az írás megtanulásával, beszéde jól fejlődjön, akkor indulhat a mászóverseny!!!

 

 1. Kukucska

Ugye? Te sem gondoltad, hogy itt lesz a helye, a fejlesztő játékoknál.

Játszunk kukucskát. Bújjunk el mi a kezünk mögé, aztán kukk és ott a mosolygós anya. Vagy bújjunk le a takaró alá. Vagy a fél éves babát fedjük le egy anyag pelussal és vegyük le róla, egy vidám, kukucs felkiáltással. Élvezni fogja, és legalább 100-szor meg kell ismételni.

Később folytathatjuk, sokáig nagyon élvezetes játék!

A tárgyállandóság fejlődésében nagyon fontos.

 

 1. „Kincskeresés”

Egyszerű, de nagyon fontos játék. Ha már elindult két lábon gyermekünk, stabilan jár, és le tud guggolni, akkor már el is kezdhetjük vele ezt a játékot. Kedvenc játékát, vagy egy tárgyat, ami érdekli, tegyük le a szék alá, úgy hogy lássa, de messzebb legyen tőle. Kérdezzük meg, hogy hol van az a játék? (Nyilván nem fog válaszolni, max odamutat.) Mondjuk: Igen, a szék alatt van. Ha ő nem veszi fel, akkor vegyük fel mi, és tegyük pl. az asztalra. Kérdezzük meg ismét, majd mondjuk, hogy az asztalon van. Ezt gyakorolni kell sokat, ahhoz, hogy móka legyen a vége, de pár alkalom után játék lesz belőle, és indulhatunk kincskeresésre. A lényeg, hogy a térbeliség alakuljon, az irányokat elsajátítsa, és a testséma kialakulásának fejlődésében is kulcsszerepet játszik.

Nagyobbakkal pedig dugjunk el valamit, és a klasszikus hideg-meleg szavakkal irányítsuk őket. Vagy: balra, jobbra, közelebb, lejjebb…stb vezényszavakkal.

 

 

 1. Lufizzunk, ne labdázzunk!

Már egészen kis gyerekek, de a 1,5 évesek már biztosan nagyon élvezik a lufi dobálását. Amellett, hogy még sosem láttam olyan gyermeket, aki ne szeretne lufizni, az egyik legjobb fejlesztő játék is. Labdázás előtt a lufizás lenne a legjobb. Kezdjétek lufikkal!

Ugyanis a lufi lassabban repül/száll, mint a labda, könnyebb elkapni, könnyebb követni a mozgását, figyelni. Sikerrel kezd a gyerkőc, miközben berögződnek azok a mozdulatok, amik a labda-játékokhoz kellenek.

Fújjátok azokat a színes lufikat! (Nagyobbakkal lehet szabályokat is alkotni, így egyszerre több terület fejlődik. Pl. nem szabad a saját színű lufijának leesni, vagy csak a kékek maradhatnak fent…)

 

 1. Utánzó majom

Ez egy remek mulatság, ahogy a neve is mutatja. Álljatok egymással szembe tipegőddel, vagy a nagyobbacskáddal (még a 8 éves gyerkőcök is élvezik!) és kérdd meg, hogy utánozza, amit csinálsz. Emeld fel a karod, vagy a lábad…nagyon vicces lesz! Jöjjön csak a kreatív gondolkodás.

Természetesen a kisebbekkel elég, ha tükörképként játsszuk, de később meg lehet kérni, hogy ugyanazt a mozgást csinálják, mint Te. Ha a bal lábad felhúzod, akkor mondd: felhúzom a bal lábam, most te is húzd fel a bal lábad! Így nem tükörkép lesz. Könnyen megtanulja majd az irányokat, testsémát és azt, hogy milyen jó a szülővel bolondozni J.

 

 1. Mit, hova, miért?

A gyerekek nagyon szeretnek főzni, ezért ezt a játékot az evőeszközökkel írjuk le, de bármi mással is játszható, amiből sok különböző van, mégis egyforma J

Vegyük elő az összes evőeszközünket, a süteményes kanáltól a merőkanálig, a műanyagtól, a fáig mindent. Most jöhet a móka! Képezzünk csoportokat. Ugye milyen sokféleképpen lehet? A lényeg, hogy legyen benne logika, erre figyeljünk. Fontos, hogy megtudja magyarázni, hogy mi miért egy csoport. (Pl. lehet az összes fémet egy csoportba rendezi függetlenül a méretétől, funkciójától. ez is jó megoldás, csak kérdezzünk rá, hogy miért csinálta. Aztán készítsetek újabb és újabb csoportokat) Nagyon vicces…utána jöhet a zenebona J. Bár ennek a szomszédok nem biztos, hogy örülnek.

A csoportosítás alapvető készség a matematika elsajátításához.

 

 1. Tépjük szét!!!!!

Ha esik az eső kint, vagy „punnyadtak” vagyunk, itt egy remek játék, ami egészen ici-pici kortól játszható. Vegyünk elő reklámújságot, vagy színes papírt, vagy amilyen papírra nincs szükségünk. Adjuk a gyerek kezébe, és kérjük meg, hogy tépje szét. Aztán a kisebb darabokat még kisebbre, még kisebbre és így tovább. Nagyon jó szórakozás, mert a gyerekek szeretik a „rombolást”, egy kicsit rossznak érezhetik maguk, ugyanakkor a finommotorikus készségeket, a szem-kéz koordinációt olyan jól fejleszti, hogy csuda! Ha pedig valakinek szülinapja lesz, akkor egy papírra fel is ragaszthatjuk a cafatokat és kész a képeslap, vagy kép, vagy akármi. Csak a képzeletünk szabhat határt!

 

 

 1. Színválogató játék kisebbeknek

https://www.youtube.com/watch?v=2u5jgDSzPNQ

 

Játékok kaviccsal

Érdemes előkészülve kavicsot gyűjteni, vagyis amikor elmegyünk sétálni, mert csoda szép őszi idő van, akkor érdemes kimondottan kavicsfestésnek megfelelő kavicsokat gyűjteni.

A legjobbak azok, amiknek szép egyenes felületük van.

 

 1. Kavics-festés

Lehetne egy külön fejezet is a kavicsfestésről, mert nagyon sok mindent lehet csinálni.

Egyrészt sokféleképpen el lehet készíteni:

 • festékekkel
 • filcekkel

Másrészt felhasználásuk is lehet nagyon sokféle:

 • képek
 • játék eszközök
 • bábok
 • dísztárgyak

Szóval tényleg, bárhogy, bármikor jó, és kicsik és nagyok is egyaránt élvezik.

Jó tanácsok a festéshez:

 • a kavicsot alaposan tisztítsátok és szárítsátok meg
 • a festéshez bármi jó (akrilfesték, tempera, filctoll )
 • a nagyobbak a remekművüket tervezzék meg előre, és a vékony vonalakat alkoholos filccel érdemes előre meghúzni
 • az elkészült kavicsokat lakkal tartósabbá tehetitek!

 

 1. Kavics montázs

A kavicsokból nem csak festett képek készülhetnek, hanem natúr állapotukban állatokat, vagy más tárgyakat is ki lehet rakni, és fel lehet ragasztani képkeretbe, vagy valamilyen erősebb anyagra.

 

 1. Kavics dominó

Ha már gyűjtünk kavicsot, akkor gyűjtsünk jó sokat.

Ugyanis nagyon szuper játék, és tartós, ha dominót készítünk a kavicsokból.

Többféleképpen is kivitelezhető.

A kisebbek kedvéért lehet színekkel, egyszerűen. Vagyis mindig a megfelelő színekkel kell egymás mögé rakni a kavics dominókat.

A nagyobbaknak pedig hagyományosan, pöttyökkel készíteni a játékot.

A dominózás egyébként nem is gondoljuk, hogy milyen sok területet fejleszt!

A szem-kéz koordináció, a finommotorika, a megfigyelés, a halmazképzés, türelem… mind-mind fejlődik, miközben dominózunk.

 1. Kavics amőba

A kavicsokat megfesthetitek úgy is, hogy X vagy O lesz rajtuk, így amőbázni is tudtok vele. Vagy akár csak kétféle színre festetek le több kavicsot.

A kicsik is tudnak vele játszani, ha azt kérjük tőlük, hogy tegyék egy sorba az X-es kavicsokat, és egy sorba O-s sorokat.

Ezzel el kezdik tanulni a csoportosítás szabályait, ami a matematikához kell majd.

 

 

Játékok újságpapírból

Rengeteg a reklámújság egy háztartásban, amit ha akarunk, ha nem, kapunk. Így aztán nagyon sok mindenre felhasználható az újságpapír.

Mi kimondottan imádunk belőle alkotni a gyerekekkel.

 1. Mesekönyv újságpapírból

A könyv alapját, papírjait egyszerűen el tudjátok készíteni, ha az A/4-es lapokat félbehajtjátok, és az oldalát kilyukasztjátok. Mi régi, megmaradt füzetek lapjait szoktuk erre felhasználni. Fűzzetek bele szép szalagot, és már is kész a könyvecske.

Nincs egyéb dolgunk, mint a nekünk tetsző képeket kivagdosni az újságokból, és egy könyvecskébe berendezni, történetet kitalálni hozzá.

A gyerekek nagyon kreatívak, de külön jó szórakozás ez a felnőttek számára is.

A ragasztott képek mellé rajzolhatunk, vagy írhatunk is. A képek lehetnek csak illusztrációk is.

Kisebbekkel csak egyszerűen ragasztgassunk, de ugyanúgy az elkészített papírkönyvecskébe.

Majd amikor mindenki elkészült a könyvével, indulhat a mese este, egy jó kis kakaó kíséretében.

 

 

 

 1. Galacsinkép

Tépjünk, gyűrjünk, gurigassunk, ragasszunk.

Vagyis.

Tépkedjük szét a újságpapírt – nagyon jó feszültségoldó játék önmagában is!,  majd gyűrjük őket össze, és kis gombócokat csináljunk belőlük.

Majd fogjunk egy nagy lapot, és rajzoljunk rá egy lombos fát, vagy cicát, vagy kutyát, vagy bármit.

A galacsinok lesznek a levelek, vagy az állatunk szőre…stb.

Csodálatosan fejleszt ez a játék, és tényleg nagyon jó közös program!

 1. Újságpapír csákó és kard

Újságpapírból szuper csákók is készülhetnek, amiket a gyermekek ki tudnak díszíteni, és lehetnek egy jó kis szerepjáték kellékei is.

Ugyanilyen egyszerű kardot is készíteni belőle, hiszen csak össze kell sodorni egy „bottá”, és máris kész.

Indulhat a kalózos játék, vagy bármilyen más szuper buli.

 

 1. Újságpapír csiga

Minél nagyobb lapot tudunk kivenni az újságból, annál jobb, mert annál nagyobb csigánk lesz.

Az újságlapot a hosszabbik oldalánál kezdjük feltekerni, majd amikor kész a rudunk, kezdjük el felgöngyölíteni a csiga házát. Néhány ponton ragasszuk is meg. Amikor a „testhez” érünk, akkor is ragasszuk meg, így tuti egyben marad a csigánk.

A hengerünk eleje lesz majd a csigatest és a csiga feje, amit díszíthetünk mozgó szemekkel, vagy egyszerűen csak rajzolhatunk is.

Nagyon egyszerű, látványos, és nagyon jó kis fejlesztő játék is, mégha nem is gondolja az ember.

 

 1. Mentőöv játék, amikor végképp nincs kedvetek semmihez J

Kicsikkel, nagyokkal, bármikor, bárhogy J

https://www.facebook.com/petrusmartahivatalos/videos/393198051187181/

 

 1. Horgász játék kicsiknek és nagyoknak:

https://www.youtube.com/watch?v=tgj3P_sDeLY&t=20s

Benti mozgásos játékok

Mint tudjuk, a gyerekeknek nagyon sok az energiájuk.

Ezért bármennyire is szorulunk be a négy fal közé, gondolnunk kell arra, hogy mozogniuk is kell, és fáradniuk is, és persze mozgás közben is fejlődni, tanulni.

Az alábbi játékok mind-min arra szolgálnak, hogy a mozgás során a testséma-, egyensúly-, tér-irány-, szem-kéz koordináció-, ügyesség fejlődjenek úgy, hogy közben mindenki nagyon jól érzi magát.

 

Miért fontosak ezek a területek?

A válasz egyszerű. Ezek azok az alapterületek, melyek a kiegyensúlyozott, ép élethez szükségesek.

Minden apró részünk össze van kötve a többi apró részünkkel.

Ez egyszerűen lefordítva azt jelenti, hogy pl. egy mozgásforma gyakorlása egyszerre több területet is fejleszt játék közben! Arról nem is beszélve, hogyha az adott mozgásformát kapcsoljuk más tevékenységgel, akkor még több területet érhetünk el.

 

 1. Lufizás:

A labdázás valljuk be őszintén nem mindig kivitelezhető a négyfal között. Sőt, érdemes a kisebbekkel eleve a labdázást később kezdeni, és lufizással felkészíteni a labda elkapására. Lassabb, nyugodtabb, így a gyermekek könnyebben megtanulják, mikor, hogy, hol kapják el. Nem alakul veszélyérzet, hisz nem „vágja” fejbe a labda, így gömb- és labda érzéke biztosan alakul, fejlődik.

Lufizás egyébként is nagyon jó móka, még a nagy gyermekek körében is.

És nagyon sokféleképpen variálhatjuk úgy, hogy kicsik és nagyok is együtt tudnak játszani.

A kicsik csak dobálják, vagy megfordulnak alatta, míg a nagyok számolhatnak is közben.

Vagy feldobjuk, és fél lábon hármat tapsolni kell.

Bárhogy variálhatjuk a dolgot.

 

 1. Simon mondja…

A család minden tagjára szükség van a játékhoz.

Első körben érdemes valamelyik szülőt kiválasztani a játékvezetőnek, aki különböző parancsokat mond a többieknek: pl. ugráljanak fél lábon, fussanak a szoba sarkába, fogják be a fülüket… stb. De természetesen nem mindig szabad elvégezni a játékvezető utasítását. A parancsot csak akkor kell végrehajtani, ha a szülő így kezdi: „Simon mondja, hogy….” Amennyiben nem így kezdi, akkor a parancsot nem szabad végrehajtani. Aki hibázik, az a játékból kiesik! Az nyer, aki utoljára marad és ő lehet a következő Simon. A játékban sok múlik a vezető leleményességén, ugyanis tőle függ, hogy mennyire tudja becsapni a játékosokat: pl. nagyon gyorsan adja ki a parancsot, vagy ő maga is csinálja, amit mond és a többiek véletlenül akkor is követik, ha nem kéne, vagy úgy fogalmazza meg az utasítást, hogy „Simon mondja, hogy NE emeld fel a bal kezed”!

 

 1. Egy kis móka: Ugi-bugi, kicsikkel és nagyokkal egyaránt

Amiről éneklünk, azt csináljuk is: Előre jobb kezedet, utána hátra. Előre jobb kezedet, utána rázzad. (rázni)

 

REF: Azután ugi-bugi, utána fordulj, (billegetés és fordulás)S tapsolj egyet rá, hej! (tapsolni és a jobb kezet felnyújtani a hej-re)Ugi-bugi, ugi-bugi,S tapsolj egyet rá, hej! (billegetni, tapsolni és kezet felnyújtani)

Előre bal kezedet, utána hátra. Előre bal kezedet, utána rázzad. (rázni)

 

Előre a hasadat, utána hátra, Előre a hasadat, utána rázzad. Azután ugi-bugi… (mint fent)

 

Előre a popsidat, utána hátra, Előre a popsidat, utána rázzad. Azután ugi-bugi… (mint fent)

 

Előre a fejedet, utána hátra, Előre a fejedet, utána rázzad. Azután ugi-bugi… (mint fent)

 

Előre a nyelvedet, utána hátra, Előre a nyelvedet, utána rázzad. Azután ugi-bugi… (mint fent)

 

Ehhez a zenét, dallamot itt tudod megnézni. De szerintem akkor igazi a móka, ha saját dalt készítetek! J

https://www.youtube.com/watch?v=-FJD0mS47I4

 

 1. Szigetverseny

Ehhez a játékhoz szükség van helyre.

Kell mindenkinek két A/4-es papír, a legjobb megoldás egy-egy reklám újság mindenkinek (úgyis sokat kap az ember).

Ezek lesznek a szigetek.

A családtagok felsorakoznak szépen egymás után úgy, hogy mindenki a talpa alá rak egy-egy újságpapírt. Úgy lehet előre haladni, hogy féllábon állva előre kell tenni az újságpapírt, majd rálépünk, újra féllábon leszünk, és felvesszük az előző újságot, amit előre kell tenni megint.

Tulajdonképpen egy egyensúlyozós, ügyességi játék. A kisebbek nyugodtan állhatnak két lábbal is az újságpapíron, elég lesz nekik mindig felvenni, előre rakni és rálépni.

Az nyer, aki az adott pályát a leggyorsabban teljesíti.

 

 1. Állatjárás

Na, ha ezt játsszuk, lesz ám kacagás! Egyszerűen utánozni kell az állatok járását. Anya, vagy apa kiáltsa el magát: Jönnek a mackók! (Ekkor cammogva kell menni, egyszerre lép jobb kéz és jobb láb, majd bal kéz, bal láb, test előredől; és közben: brumm). Utána: jönnek a kutyák! (kézen, térden, négykézláb; vau-vau), jönnek a gólyák! (fél lábon ugrálva, vagy magas lábakkal járva, karok széjjel; kelep), jönnek a tyúkok! (tyúkjárás, közben csip-csirip, vagy kot-kot…), jönnek a cicák! (mászni, finoman, előkelően; miaúúú), jönnek a rákok! (rákjárás); jönnek a kígyók! (lehasalni, csúszni, közben: sssszzzzzz…) és még sorolhatnánk. Ugye, hogy nagyon vidám játék?

 

 1. Alagútépítés – mászás

Ugyanolyan fontos az agyi működésnek, mint a hintázás. A mászás összehangolja a két agyféltekét, az idegrendszer egyéb területeire is nélkülözhetetlen hatással van!

Csináljunk mászóversenyt, vagy építsünk székekből alagutat, vagy egy hosszú labirintust takarókból a kanapé, székek, fotelek segítségével.

Sok gyereknél kimarad a mászás, ezért náluk sürgősen ajánlom, mert ennek a mozgásformának sem szabad kimaradnia.

Ha szeretnéd, hogy gyermeked ne küzdjön sokat az írás megtanulásával, beszéde jól fejlődjön, akkor indulhat a mászóverseny!!!

 1. Activity másként

Egy egyszerű cselekvést, viselkedést, állatot… megsúgunk a másiknak, annak pedig el kell mutogatnia. (Pl. kutya, kenyérszeletelés, rajzolás, cica, fóka, sánta róka, ivás, evés, futás, …a lényeg, hogy korának megfelelő feladatot adjunk!)

És egy másik megoldás, amit 2 éves kortól lehet játszani kicsiknek és nagyoknak:

https://www.youtube.com/watch?v=Ccu7EbpXuxE&t=130s

 

 

 1. Kosárlabda plüssökkel

Jöhet vödör, nagy lábas, szennyes kosár, bármi és még hozzá sok-sok apró plüss.

Keressetek a házban egy olyan helyet, ahol nem tudtok nagyobb dolgokat leverni 😀 és nincs is más feladat, mint a kisállatkákat célba dobni.

Lehet bonyolítani a játékot kisebb-nagyobb méretű edényekkel is, és a pontokat is lehet számolni.

Vicces, egy idő után fárasztó is, és sok fejlődés területre nagyon jó hatással van.

 

 1. Hogyan tudod összekapcsolni egy nagyon jó programmá a különböző játékokat?

Ebben a videóban megmutatjuk a gyerekekkel:

Mozgás és gondolkodás 5 éves kortól:

https://www.facebook.com/petrusmartahivatalos/videos/316046155569038/

 

 1. Ugróiskola

Ugye nem is kell ezt magyarázni?

Az ugrálás nagyon jól fejleszti a mozgáskoordinációt, az egyensúlyt, a testséma kialakulását, és ha hiszed, ha nem, a tanulást, koncentrálást is erősíti.

Ha esik az eső, akkor bent is rendezhettek ugráló versenyt. Tegyetek le ide-oda egy-egy tárgyat, játékot, csináljatok egy pályát, állítsatok fel szabályokat (mikor lehet 2 lábon, mikor egy lábon…) és indulhat. J

 

Kocka játékok

Itt öt éves kortól játszható, társasjáték-féléket mutatok be nektek, kimondottan dobókockákra építve, mert azok is mindig vannak otthon.

Lesz köztük tanulós, lesz csak jó szabadidős játék is.

 

 1. Tüzes kocka

Az a játék lényege, hogy nem szabad egy adott számot dobni. Aki megdobja, az kiesik.

A legfiatalabb családtag dob először a dobókockával. Amit elsőre kidob, az lesz a tüzes szám, ezt nem szabad „kidobni”.

Sorban dob mindenki a kockával. Aki a tüzes számot kidobja, az kiesik. Addig tart a játék, amíg egy valaki marad, ő lesz a nyertes. A következő körben ő fogja kidobni a tüzes számot.

 

 1. Hét dobás

Itt már jöhet egy kis matektudás is.

A játék lényege, hogy sorban dob mindenki, egymás után két-két kockával. A két kocka eredményét mindig össze kell adni. Szépen haladunk körben úgy, hogy mindig összeadjuk a két kockával dobott értéket az előző dobásunkkal.

Hét körig folytatjuk. Az nyer, akinek a legtöbb pontja gyűlt össze.

Elsősökkel még írhatjuk is, hogy biztosan ne legyen tévedés, illetve velük lehet játszani 1-2 köröst is, hogy ne kapjunk túl magas számokat.

 

 1. Szorzókocka

Remek lehetőség, hogy játékosan tanulják a gyerekek a szorzótáblát. Második osztálytól egészen 5-ig nagyon izgalmas.

Többféleképpen lehet játszani.

Az első és legegyszerűbb variáció az az, hogy két kockával dobunk, összeszorozzuk, és akié a legnagyobb szorzat, az nyer.

Ezt lehet bonyolítani, hogy ugyanúgy több körön gyűjtjük, és mindig összeadjuk a szorzatokat.

Nagyokkal nem összeadjuk a több kör szorzatait, hanem összeszorozzuk – itt már papírt és ceruzát is lehet használni, hiszen kéttagú szorzások lesznek.

Meg lehet bolondítani játékpénzzel, zsetonnal is a játékot.

Hiszen lehet úgy, hogy egy-egy kör végén, akinek a legnagyobb értéke van, begyűjt egy zsetont/játékpénzt, és így a végén az nyer, akinek a legtöbb vagyona lett.

Ha így játszunk, akkor előre beszéljük meg, hogy pontosan mi a menet. (Mindenki dob egy kört, és utána vehet el zsetont a legnagyobb összeg, és mondjuk 7 ilyen körből áll a játék, vagy a hét kör után egy zseton, és sokszor játszunk hét kört…vagy csak 3 kör egy játszma… szóval úgy alakítsátok, ahogy nektek jó, és a gyerekek korával összeegyeztethető!)

 

 1. Kocka foglaló

Nálunk ez az egyik nagy kedvenc, mert nagyon izgalmas játék.

Két kocka kell, és egy négyzetrácsos lap, valamint ceruzák.

A cél az, hogy minél nagyobb bekerített területünk legyen.

A játék menete:

A fiatalabb játékos kezd, dob a két kockával. A számokat korosztálytól függően vagy összeadja, vagy összeszorozza – előre el kell dönteni, és mindenkinek ugyanazt kell csinálni. Tehát vagy összeadós vagy szorzós játék. Az eredmény lesz a területünk, vagyis amennyi a számolás végeredménye, annyi kisnégyzetet színezhet be a saját színével, vagy keríthet el magának.

Utána dob a másik játékos a két kockával, és szintén összeadja/szorozza, és elfoglalja a megfelelő számú kisnégyzetet.

Csak úgy lehet területet foglalni, hogy kapcsolódnia kell legalább egy négyzetnek az új felülettel.

De így arra is van lehetőség, hogy bekerítsük az ellenfelet.

Nagyon izgalmas, nagyon szuper játék!

 

 

Jó mókázást kívánok hozzá!

Fontos, hogy együtt játszunk, szeretetben, megértésben. Dicsérjünk sokat, élvezzük gyermekünk társaságát, kapcsolódjunk ki együtt!

 

Ha pedig úgy érzed, nem bírod tovább, és anyaként szükséged van segítségre!

Itt megtalálsz!

Boldog Anyu Akademia

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest