Minden sikeres kapcsolat kulcsa a jó kommunikáció

párkapcsolat_kommunikáció_petrus márta

Minden sikeres kapcsolat kulcsa a jó kommunikáció

 

Beszélgetsz eleget a pároddal? – tettem fel a kérdést a minap valakinek, aki a házassága hanyatlásáról panaszkodott, ő pedig rávágta: természetesen igen.

Aztán ahogy tovább faggattam, kiderült, hogy a beszélgetés náluk mindössze annyiból áll, hogy reggel futtában megbeszélik ki mit csinál aznap, azt, hogy mit kell vásárolni, délután pedig azt, hogy mi van a gyerekkel és hogy mi legyen a vacsora. És régóta nem is beszélnek semmi másról…

Szomorú, de tény: az esetük nem egyedi eset.

 

A legtöbb ember soha nem tanulja meg, hogyan kell igazán kommunikálni, úgy, hogy odafigyeljen a másikra.
E nélkül a készség nélkül pedig az ember fogyatékkal éli az intim kapcsolatát. Egy jól működő kapcsolatban a két félnek képesnek kell lennie arra, hogy kifejezze saját magát, és meghallgassa a másikat – csakis így érhető el teljes érzelmi intimitás.

 

A jó kommunikációs készség a kulcsa minden sikeres kapcsolatnak.

El kell tudni mondani a gondolatainkat, érzéseinket, akaratunkat, fájdalmunkat, és ugyanilyen fontos, hogy tudnunk kell meghallgatni a partnerünk gondolatait, érzelmeit, vágyait is. Nem csak hallani – meghallgatni.

Sok kapcsolatban az az alapvető probléma, hogy a felek elbeszélnek egymás mellett. Csak mondják a maguk álláspontját, de nem figyelnek a másikéra. Feltételezik, mit akar mondani a másik, de a feltételezés alapja a saját gondolkodásuk és nem a partneré, így nem egyszer előfordul, hogy bár beszélnek, együttműködés nem jön létre – pedig a kommunikációnak ez lenne a valódi célja. A közös nevező.

 

Sokan úgy érzik, a beszélgetés egy olyan csatatér, ahol bizonyítania kell mindenkinek a maga igazát; de igazából ez nem egy harc, amelyet meg kell nyerni.
A beszélgetésnek egy szövetségnek kellene lennie, ahol odafigyelünk a másikra. Nem szabad elfelejteni: a másik félnek lehetnek olyan hasznos gondolatai, amelyeket érdemes meghallani és megfontolni.

 

Másik nagy probléma a kapcsolatokon belül, mikor a felek nem mernek arról beszélni, amiről igazából szeretnének.
Az általános vágyakat könnyű megfogalmazni: el akarok menni az új étterembe, szeretnék egy új kabátot, utazni akarok. De a személyes kívánságokról, amelyek mélyen legbelül vannak, azokról nehéz beszélni, és sokan nem is tudnak: szeretném, ha kiegészítenél engem, szeretnék több időt veled lenni, szeretném, ha jobban odafigyelnél rám, kisbabára vágyom – ezek olyan gondolatok, melyek gyakran kimondatlanok maradnak.

Sokan felnőttekként szégyellik a gondolataikat, mások elvárják a másiktól a gondolatolvasást, megint mások pedig azt remélik, kimondatlanul is alakul majd minden magától.
Pedig egy jó kapcsolatban ezeket a gondolatokat is ki kell tudni mondani. Minden gondolatról beszélni kell.

Minden érzelmet: fájdalmat, félelmet, haragot, meg kell beszélni a partnerrel.

Tudni kell tisztelettel hallgatni is. Olyan tiszteletet kell adni, amely bármelyik másik embernek is kijárna: nem szabad a partner szavába vágni, nem szabad meghazudtolni, sem megkérdőjelezni vagy butaságnak nevezni a mondanivalóját.

És ha már hallgatás: A hallgatás sem olyan egyszerű, mint ahogy sokan gondolják. Igazából egy készség, amit különösen a mai rohanó életmódunk mellett fejleszteni kell. A hallani ugyanis nem ugyanaz, mint a hallgatni. Csak azért, mert hallunk, nem azt jelenti, hogy hallgatunk is.
Hallgatás csak abban az esetben valósul meg, ha feltétel nélküli érdeklődés mellett figyelünk arra, amit a partnerünk mond nekünk. Még abban az esetben is, ha esetleg feltételezzük mit akar mondani, sőt akkor is, ha azzal, amit mond, nem értünk egyet.

Sokan egyes gesztusokból is sejtik már, várhatóan mit akar a partner, azonban meghallgatni ebben az esetben is meg kell, hisz amíg ki nem mondja, amit akar, addig minden csak feltételezés és nem tény.
Hallgatáskor a saját nézőpontot háttérbe kell szorítani, olyankor elsődleges a partner. Az ő érzései és gondolatai, a hallgatónak pedig nincs más dolga, mint odafigyelni.

A jó kommunikációs készség a kulcsa minden sikeres kapcsolatnak, a hatékony kommunikáció pedig az egyik legfontosabb készség, amelyet a párok megtanulhatnak kapcsolataik vagy házasságuk javítására.

 

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest