Így használd az internetet – biztonsági tippek gyerekeknek és szüleiknek

internetésgyermek_petrusmárta

 

Az internet átvette az uralmat az életünk felett. Nos, ha ez a kijelentés így nem is teljesen helytálló, azt mindenképpen elmondhatjuk, hogy életünk fontos, és nagy mértékben befolyásoló része lett az  az online tér, és sok tekintetben kiütötte a nyeregből a sokáig egyeduralkodónak számító televíziót is.

Nem csak a felnőttek, a gyerekek – már az egészen kicsi gyerekek életére is – nagy befolyást gyakorol az internet. Ám azzal tisztában kell lennünk, hogy számtalan pozitív hozománya mellett megannyi negatív hozománya is van, amire nem árt odafigyelnünk.
Igaz ez a felnőttekre, és igaz ez a gyerekekre is, ezért nekünk, szülőknek, duplán tisztában kell lennünk az internet káros következményeivel, és tennünk azért, hogy megvédjük a gyerekeinket.

A tizenévesek egyes felmérések szerint napjaik egyharmadát töltik online – és a fiatalabb gyerekek sem nagyon maradnak el ettől a számtól, hiszen rengeteg esetben látok telefonnal a kézben egészen kicsiket is. Így feltétlenül szükséges, hogy a szülők és a pedagógusok tisztában legyenek az online tér veszélyeivel, és biztosítsák az iskolás korú, (de az óvodás korú is) gyermekek biztonságát.

Nagy az internetes tér, sok veszély leselkedik a gyerekekre, sok a hacker, a ragadozó, a csaló, de van néhány szabály amelyet betartva a kockázat csökkenthető, s nagyobb eséllyel lesznek biztonságban a gyerekek.

Mire figyeljenek a gyerekek:

  1. Meg kell tanulniuk, hogy soha nem adhatják ki a személyes adataikat online. Ide tartoznak a jelszavak, vezetéknév, cím, telefonszám, az iskolába járás útvonala, ideje. Még a legjobb barátok se ismerjék a jelszavakat!
  2. Tudniuk kell azt is, hogy nem szabad közzé tenniük fényképeket vagy videókat szülői engedély nélkül. Ha szülő azt mondja, hogy egy kép vagy videó nem megfelelő, akkor a gyerek értse meg, hogy a szülő csak meg akarja védeni.
  3. A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy nem minden az, aminek látszik, és ez különösen igaz az online térben. Tudniuk kell, hogy az emberek az interneten nem mindig azok, akiknek mondják magukat. Fontos, hogy a gyerek ne beszéljen idegenekkel, és ne találkozzon internetes baráttal szülői engedély és felügyelet nélkül.
  4. Legyen a gyereknek a közösségi médiában szűrve az ismeretségi köre: Csak az legyen ismerős, aki a való életben is az.
  5. Nem árt megjegyezni azt a szabályt sem, hogy nem szabad megnyitni mellékleteket idegenektől. Szoftver letöltése előtt egyeztetni kell a szülőkkel, ugyanis a mellékletek és a szoftverek tartalmazhatnak vírusokat.
  6. A gyerekeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy ha online valami kényelmetlenséget okoz, az ugyanolyan fontos, mint ha a való életben kényelmetlen valami, és erről a szülővel beszélni kell.
  7. Nem szabad minden üzenetre válaszolni, nem szabad sem engedni sem elhallgatni az online megfélemlítést, de zaklatni sem szabad másokat.
  8. A gyerekeknek is tudni kell használni az adatvédelmi beállításokat a közösségi médiában. Adatvédelmi beállítások nélkül bárki láthatja az interneten közzétett összes képet, videót vagy állapotfrissítést. Rossz szándékú emberek használhatják ezeket az információkat, akik árthatnak.
  9. Egy nagyobb gyerek már elég érett ahhoz, hogy kritikusabban álljon a net világához. Nem árt, ha a gyereke ellenőrzik az interneten talált információkat – bár ezt még a felnőttek zöme sem teszi meg.

Amire jó, ha a szülő (pedagógus) figyel:

– Kommunikálni kell. Beszélni kell a gyerekekkel, diákokkal arról mit csinálnak / néznek meg az interneten, és miért. Meg kell velük beszélni a biztonsági szabályokat és a határokat.
– Meg kell mondani a gyerekeknek mely tartalmakat tartjuk megfelelőnek, illetve nem megfelelőnek, biztonságosnak és nem biztonságosnak. Biztosítani kell őket arról, hogy bármilyen kérdéssel vagy aggodalommal fordulhatnak a felnőtthöz.
A gyerekeknek a szülő a példa. Utánozzák a viselkedést – az internetes viselkedést is. Ezért a szabályok és határok meghatározásakor oda kell figyelni, hogy a szülő maga is tartsa be azokat. A gyermekek nagyobb valószínűséggel lesznek követői a mintának, amikor látják, hogy a szabályok a felnőttre is vonatkoznak.

Az iskolás korú gyermekek biztonságos online térben való tartása nehéz feladat, de nem lehetetlen.  Meg kell őket tanítani a megfelelő szabályokra és határokra, modellezni kell nekik a helyes viselkedést és meg kell hallgatni őket, ha bármilyen mondanivalójuk van.

Ezeknek a szabályoknak a betartásával minimálisra csökkenthető az internet használatának kockázata – és élvezhető lesz a rengeteg előny, amit az online tér nyújthat.

 

A témában előadás sorozatot indítottam iskolákban a gyermekek számára, mert nagyon fontos, hogy felhívjuk a figyelmüket a veszélyekre.

Amennyiben iskolátokban is van igény a ” A csodálatos internet és ami mögötte van. Cuki vagy nem cuki az internet?” c. előadásra, mely rendkívüli osztályfőnöki óra keretén belül megtartható, kérlek jelezd felém!

Tanárként, szülőként, coachként, média szakemberként is azt gondolom, hogy nélkülözhetetlen a gyermekekkel való beszélgetés a témáról!

 

 

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest