Hibák, amiket jobb szülőként elkerülni

szuloihibak_gyerekneveles_petrusmarta

Bár tökéletes szülő nincsen, azért a legtöbben mégis törekszünk arra, hogy ha tökéletesek nem is, de a gyerekeinknek mindenféleképpen legalább jó szülők legyünk.

Amit teszünk, azt igyekszünk úgy tenni, hogy az a gyerek javát szolgálja.

Jó a szándék…

Azonban a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve, azt szokták mondani, és bizony magam is tapasztalom, hogy vannak helyzetek, mikor, bár a szülő jót akar, mégis többet árt a gyermekének, mint amennyit használ.

 

Mondok egy egyszerű példát. Egy ismerősöm féltőn óvta kislányát. Minden lépését figyelte, követte. Mikor a kicsi totyogni kezdett, állandóan a nyomában volt, nehogy véletlenül elessen és megüsse magát. A túlféltett kislány így nem esett soha.
Kicsit később úgy alakult, hogy anyuka nem tudta követni a lánykát, aki hatalmasat esett. Nem tudta, hogyan kell jól esni, nem volt meg benne a reflex, hogy a kezével óvja az arcát, így nagyon összehorzsolta azt.

Bizony, egy 3 évesnek tudnia kell esni, és minden gyerek meg is tanulja – ha hagyják neki. Ez az egyik hiba, amit a szülő elkövethet.

 

A helikopterszülők mást sem tesznek, csak folyton a gyerekük felett lebegve mindent ellenőriznek, mindent megcsinálnak a gyerek helyett: a házit, a mindennapi dolgokat, sokszor még gondolkodnak is helyettük. A gyereket hagyni kell – akkor is, ha féltjük -, hogy önállóan  tegyenek meg mindent, amit a koruknak megfelelően megtehetnek. Még akkor is, ha kockázatosnak tűnik.

 

Klasszikus hiba,mikor a gyereknek azt mondja a szülő: te ezt nem tudod megcsinálni. Ha a gyerek újra és újra ezt hallja, végül elhiszi. Még akkor is, ha tulajdonképpen lehetősége is alig volt kipróbálni. Mennyivel jobb, ha inkább azt mondjuk: nem baj, ha nem sikerül, azért csak próbáld meg. Vagy azt: bízz magadban, én bízok benned!
A szülő hite sokszor ad szárnyakat a bizonytalan gyerekeknek.

 

Szintén gyakran előforduló hiba a szülők részéről az is, hogy a szeretetüket feltételekhez kötik. Szeretlek, ha megteszed, szeretlek, ha jól tanulsz, szeretlek, ha nem hibázol. Ez hiba! A szülői szeretetnek mindig feltétel nélkülinek kell lennie. És ezt a gyereknek is tudnia kell. Tudnia kell, hogy bármit tesz, bármekkorát hibázik, attól még szeretik.

 

Vajon az a szülő jót tesz-e a gyerekének, aki azt állítja, soha nem történik semmi baj? Hogy semmi kudarc nem érheti?
Szerintem nem! A kudarc az élet része. A nagy sikerig mindig sikertelenségeken át vezet az út. A kudarc kezelésének képessége egy fontos képesség: mindenkinek meg kell tanulnia felállni egy rossz életszakaszból. A gyerekeknek is meg kell adni a lehetőségét annak, hogy megtanulják ezt.

 

Nincsenek tökéletes szülők. Mindenki követ el hibát. Csak az a lényeg, hogy vigyázzunk a gyerekünk álmaira, ne korlátozzuk, ne törjük le a szárnyait, se az önbecsülését. Tanítsuk és szeressük. Feltétel nélkül. Ennyi is elég lesz.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest