Anya, csináljunk facebook profilt – a gyerekek és a közösségi média

Gyerek és a Facebook, digitális nevelés

Édesanya vagyok. 4+2 gyerkőc napjait próbálom terelgetni.
Igyekszem nekik megmutatni, megtanítani mindent, amire a mindennapokban, az életben, a jövőben szükségük lesz.

Legyen szó a kanálhasználatról, a pohárból ivásról, a cipőfűző bekötéséről vagy akár arról, hogyan kell igazat mondani, kiállni magunkért, vigyázni magunkra.

 

Napjainkban az internet és a virtuális világ is szerves része az életünknek, s azt gondolom a közösségi médiáról és annak használatáról is mindenképp dolga beszélni egy felelős szülőnek. És nem, nem ér rá megvárni, míg elérik a gyerekek a 13-14 éves kort. Sokkal előbb begyűrűzik az életükbe a virtuális világ, ezért jó, ha a szülő időben foglalkozik a témával.

 

A facebook és egyre inkább az Instagram is tele van a gyerekek számára inspiráló, érdekes tartalommal.

A szülőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a gyerekek a platformokon mennyire ki vannak téve a nem megfelelő tartalomnak és a zaklatásnak. Különösen a fiatalabbak nem ismerik fel mik a következményei az online térben történő cselekedeteiknek. Nem értik, mennyi veszély leselkedik rájuk.

Mindenképpen szükség van arra, hogy a szülők lépéseket tegyenek a gyerekek biztonsága érdekében.  Fel kell készíteni a gyerekeket a kockázatokra.

 

Amit tenni lehet:

Gyerekek és a közösségi média, avagy a digitális nevelés:

digitális nevelés, gyerek és közösségi média

– Időben el kell kezdeni beszélgetni az internet, a közösségi média használatáról. Nem kell megvárni, míg a gyerek kérdez, érdemes beszélgetést kezdeményezni. Az iskolában, egymás közt úgyis beszélnek a gyerekek, jobb, ha egy felnőtt álláspontját is ismerik.

– A gyerekeknek tudniuk kell, hogy kellemetlen élmény is érheti őket, és azt is, van kihez fordulniuk ilyen esetben.

– Meg kell tanítani a személyes adatok védelmének fontosságát. Tudniuk kell, hol és hogyan kell beállítaniuk, hogy csak ismerősök láthassák a fiókjukat. Tudniuk kell azt is, nem mindenki az, akinek mondja magát. Ismerniük kell a veszélyeket, amit az arctalanság, a hamis profil jelent. A gyerekeknek meg kell érteniük, hogy csak a számukra valóban ismerős egyénnel tartsanak kapcsolatot.

– Szintén fontos, hogy a gyerekek ismerjék az internetes etikett szabályait, hisz bár a tér virtuális, a lelki sebek, amiket ebben a térben okoz az önértékelés rombolása, nagyon is valóságosak. A bántó szavak, a hazugságok, arc nélküli bántások ellen is tudniuk kell védekezni.

– A gyerekek elvesztik az időérzékük és képesek órákat tölteni az internet világában A szülő dolga, hogy mértéket szabjon. Célszerű időkorlátokat húzni, érdemes együtt meghatározni, mennyi időt lehet a közösségi média használatával tölteni.

 

Ne feledjük, a gyerekek szivacsok. Úgy viselkednek, ahogy látják. Járjon elő tehát a szülő is jó példával.

Ne csak prédikáljuk, mutassuk is meg a közösségi média helyes használatát, és tanuljuk meg mi is a digitális nevelés alapjait.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest