Gyermekkori félelmek – hogyan kezeljük?

gyermekkorifélelem

Tegnap az RTL Klub Reggeli című műsorába hítvak meg, hogy beszélgessünk a gyermekkori félelmekről.

 

Előbb-utóbb minden gyermek száját elhagyja az a mondat, hogy „Anya! Félek!”

Ez egy nagyon nagy erővel bíró mondat, amit sosem szabad figyelmen kívülk hagyni, sem kinevetni, sem elbagatelizálni.

Hiszen a félelem egy erős, és jogos érzés.

 

Miért írom azt, hogy jogos?

Egyszerűen azért, mert a gyermekünk agyfejlődésével teljesen normális az, hogy bizonyos dolgokat nem ért, nem lát, nem úgy fog fel, nem tud kezelni… egészen felnőtt korig alakul az agy és annak mintázata.

Az érthetetlen, láthatatlan, felfoghatatlan dolgok pedig félelmet indukálnak a gyermekekben. Sőt! nemcsak bennük, hanem bennünk, felnőttekben is.

Hányszor van az, hogy olyan dolgon rágódunk, amit nem ismerünk, vagy nem látunk át?

Na ugye.

Pont ezért aggódik, fél, vagy akár szorong is gyermekünk.

 

Hogyan segítsük a félelmeik leküzdésében gyermekünk?

  1. Beszéljünk, beszélgessünk sokat!

Bíztassuk gyermekünk, hogy mesélje el, írja körbe mitől fél. Amikor ez megvan, próbáljuk kideríteni, hogy mi is az oka, hogy fél tőle? Mit gondol az adott félelmétől? hogy megharapja, amikor alszik, vagy megijeszti? Beszéltessük, és értsük meg!

  1. Értsük meg és fogadjuk el a félelmét!

Sokszor nehéz megérteni, hogy miért is fél egy zöld macskától a gyermekünk. És nem is rendezhetjük el annyival, hogy de nefélj fiam, mert is nem létezik. Hiszen ezt egészen 10 éves korig nem értik meg. Fél és kész. Mi is félünk az alientől, vagy a nem tudom kitől attól, hogy tudjuk, hogy nincs…mert rémisztő.

  1. Rajzoljunk!

Miután elmesélte a gyermekünk, hogy mitől fél, rajzoljuk le. Próbáljuk meg mi is lerajzolni az alapján, amit mondott, és ő is rajzolja le. Utána beszéljük át, hogy milyen lett a mi rajzunk, kérdezzük mi a legijesztőbb rajta…stb. Utána el lehet égetni a rajzot, vagy jól összetépkedni, ezzel is oldva a feszültséget.

  1. Bábozzunk!

A bábozás az egyik leghatékonyabb módszere az önkifejezésnek, és feszültség oldásnak. Nem kell igazi kesztyűbáb hozzá, egy plüss, egy legó figura, bármi jó lehet. Játsszuk el a gyermekünk félelmét úgy, hogy a mi szereplőnk testesíti meg a „rosszat”, a gyerekünk pedig győzze le. Utána megfordíthatjuk. A gyermekünk személyesítse meg a félelmeit, és győzzük le mi.

Ezzel több megoldási stratégiát is tudunk tanítani gyermekünknek.

  1. Győzzük le együtt!

Sokszor segít a módszer, ha együtt keresünk legyőzési stratégiákat a gyermekünkkel. Pl a fiam félt a zombiktól. Ezért végiggondoltuk, hogy ha itt teremne egy zombi, akkor mit tudnánk csinálni? Rendőrt hívunk? Lecsapjuk? Végül arra jöttünk rá, hogy lángszóróval tudjuk csak kinyiffantani. Ettől megkönnyebbült, mert tudta, hogy le tudjuk győzni.

Mikor forduljunk szakemberhez?

Amikor azt látjuk a gyermekünkön, hogy a félelem olyan szorongássá válik, ami rányomja teljesen a bélyegét a mindennapokra.

Ha azt látjuk, hogy már a társas kapcsolataiban, alvásban is problémák jelentkeznek, mindenféleképpen keressünk fel szakembert!

 

A legfontosabb, hogy beszélgessünk sokat, hagyjuk elmondani az érzelmeit, értsük meg, és fogadjuk el!

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest