A boldog házasság 9 titka, avagy nem elég hinni a házasságban, élni is kell benne!

hosszuhazassag_petrusmarta

Aki házasságban, kapcsolatban él sokszor elmélázik, vajon hogy is lesz ez hosszú, és boldog?

Létezik-e recept a házasságra, melytől tuti a siker, és mindenki jól érzi magát, amíg a halál el nem választ?

Én már egyszer elváltam. Hittem a házasságomban, és hittem a szerelemben. Majd a válásom előtt, közben és után rájöttem, hogy olyan sok minden kell ahhoz, hogy egy házasság jól működjön. Azóta is dolgozom én is az ügyön, immáron második férjemmel 😀

Mi a titka egy jó házasságnak?

Hogyan működik egy házasság évtizedekig?

1. Egymás tisztelete.

A tisztelet nem azt jelenti, hogy magunk fölé emeljük azt, akit szeretünk. Szó sincs róla. Arról szól, hogy a másikat elfogadjuk, minden tulajdonságával és véleményével együtt, türelmesek vagyunk vele. Kapcsolatban ez inkább érzelmi tisztelet kell, hogy legyen, ami azt is jelenti, hogy egy óriás balhé közben sem bántjuk a másikat, sem szavakkal, sem sehogy. Mert akkor megalázzuk másikat, és így el is vész a tisztelet, melyet visszaépíteni még nehezebb, mint a bizalmat. Bármennyire is haragszol a másikra – ami normális olykor! – nem alázzuk meg, sosem.

2. Megismerés és elfogadás

A házasság előtt megismerjük a másikat, kell, hogy megismerjük egymást! Minden kis hülye szokásával, viccével, együtt. Tudjuk milyen, milyen szituációban hogyan viselkedik. Mik az elsődleges szeretetnyelvei, mivel, hogyan kommunikál, mikor…

És múltját is el kell fogadni a másiknak, és meg kell érteni, ha azokon nem megy keresztül, nem teszi meg, akkor nem az az ember áll előttünk, akibe szerelmesek lettünk!

Ezeket el kell fogadnunk. És kész.

Szőröstől, bőröstől. Megszokásokat lehet változtatni, együtt, de embert nem!

Ha valami nem tetszik a másikban, akkor ne házasodjatok össze!

Mert ha változtatni akarsz az emberen, akkor elvész az, aki volt, és ráadásul nem is lesz önazonos, ami odavezethet, hogy elváltok, mert sok minden nem megváltoztatható. És akit megváltoztatni szándékozunk előbb-utóbb rosszul érzi majd magát bőrében, nem lesz boldog, és lelép. Igaza is van!

3. Őszinteség

Legtöbb házasságban, kapcsolatban itt ugrik minden a trutyiba. El kezd mindenki játszmázni, mert jajjjj…ha mondom megsértődik, rosszul esik neki….stb. Kit érdekel? Ha meg nem mondod, akkor az egész házasság kuka lesz. Igen, nagyon nehéz őszintének lenni, és nehéz az őszinteséget elviselni, de könyörgöm! Egymás szövetségesei vagyunk, akiknek egy egész életet csodásan kell felépíteni, úgy, hogy az valóban működjön is. Ha szőnyeg alá seperünk dolgokat, ha eltesszük valahova az agyunk mélyére, akkor később kerül elő, amikor már értelmetlen lesz. És robbanunk. A másik, meg szegény, ott áll majd, hogy mi van???? Miért nem mondtad?

Gondolom ismerős ez.

4. Egymás vágyainak kielégítése

Csak akkor lesztek boldogok, ha másikat boldoggá teszitek!!!!!!! Ez van, így működünk mi emberek. Ez éltet, ez visz előre, kész, pont.

Ezért ezt mindig szem előtt kell tartani. Kinek, mikor, mi a fontos, és ezt mindkét félnek úgy kell kezelnie, mint egy törékeny kis üveg szelencére, amiben a boldogság elixírje van. Ha repedezik, mert nem figyelünk a másikra, akkor még ragasztgathatjuk egy ideig, de ha eltört, akkor pafffff….vége. kifolyik a nedű, és váltok is.

Minden nap kérdezd meg a másikat, mivel szerezhetsz neki örömet. Hidd el, működik!

5. Bizalom

A közhelyes szó, tudom. Ha a fentiek megvannak, akkor a bizalom nem kérdés. Ha figyelünk a másikra, nem érhet meglepetés. Sem házas életben, sem anyagilag, sem semmilyen módon.

A bizalom az egyik alappillér, aminek sosem szabad meginognia. De csak akkor van bizalom, ha van tisztelet, és őszinteség.

Ha nincs, akkor ennyi.  Fontosnak tartom megjegyezni, hogy bizalmat akkor várjunk el a másiktól, ha magunk is képesek vagyunk az őszinteségre!

Egy kis apró hazugság, ami kiderül, akkor sajnos átcsaphat könnyedén egy olyan érzésbe annál, akivel nem voltak őszinték, hogy jaaaaa…..te kamuzol egy ilyen nyúlfarknyiban is? Akkor mi van a nagyobb dolgokkal? És hopp….felesleges innentől kezdve építkezni.

Ne játsszuk el sose a bizalmat, mert akkor lőttek a házasságnak egy jó darabig!

6. Intimitás minden nap

Értem, nem megy mindenkinek minden nap az, hogy összebújjon a társával, és egy óriásit szexeljen, és minden nap több órás akrobatikát nyomjon, mert van a fáradtság, a betegség, a gyerekek, a menzi és sok minden.

De az, hogy elteljen úgy egy nap, hogy nem csókoljuk meg a másikat, és nem öleljük meg, és az ágyban nem bújunk össze tényleg csak egy ölelésre, az létezhetetlen!!!

És igen, venni kell mindkét félnek olykor a fáradtságot, hogy ha azt mondja a másik, hogy basszus, ma már szexeljünk, akkor igenis, kötelességünk!

Szülés után, pici gyerekkel nehéz ezt visszaépíteni, ezt is tudom, voltam benne, erről írok is majd külön, de egy házasság alapja az intimitás, különben barátokká váltok, és az egy másik kapcsolat lesz!!!!!!

7. Önzetlenség

Bizonyos fokig meg kell tanulnunk. Nem csak azért, mert így tudjuk boldoggá tenni a másikat, és az ő érzéseit, kívánságait figyelni, és teljesíteni, hanem a vitákban is nagyon fontos.

Figyelni kell arra, hogy van-e olyan fontos a mi álláspontunk, amivel egy vérremenő harcba keveredhetünk, vagy önzetlenül azt tudjuk mondani, hogy jó, legyen így, rendben.

8. Csapatmunka

A házasság egymásért és magunkért van. Azért, hogy az életünkből együtt a legjobbat hozzuk ki, boldogságban, tiszteletben, megértésben, elfogadásban…

Ezért együtt kell dolgoznunk, együtt kell harcolnunk, megvalósítanunk.

Nem azt jelenti, hogy el kell veszítenünk önmagunk!!!

Egyáltalán nem, sőt! Ez azt jelenti, hogy minden nap, mindenben számíthatunk a másikra.

És kész.

9. A kommunikáció

Szerintem ezt már magyaráznom sem kell. Az őszinteség velejárója a kommunikáció, ami azt jelenti, mindig mindent elmondunk, megbeszélünk. Nem folytjuk magunkba sem a dühünk, sem a haragunk, sem a szeretetünk. Semmit sem. Mindig mindent, őszintén elmondunk a másiknak, hiszen a tisztelet, bizalom alapja is ez!

 

Bízok benne, hogy nemcsak az elvált társaim jönnek erre rá, és mindenki, aki házas megérti, és használja ezeket.

Nem magyarázkodni, és mis-másolni kell, hanem keményen dolgozni a jó házasságon, hiszen ez lehet az életünk biztos alapja, amiben kötelességünk lenne boldognak lenni!

 

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest