Válni vagy nem válni? Hogyan tudod meghozni a döntést?

válás

A tavalyi adatok biztatóak, hiszen hosszú idő óta 20.000 alatti lett éves szinten a válások száma.

Sőt! A házasságoké pedig idén már jócskán megnövekedett. Éljenek az új reformok, no meg a CSOK, és a kényszerházasság, kényszer együtt maradás.

 

Persze, tudom, én vagyok csak ilyen borulátó, hiszen biztosan a szerelem elsöprő ereje tartja össze a házasságokat, nem pedig az, hogy egyszerűen képtelenség elválni, mert akkora a közösen viselt teher.

Tényleg befejeztem a rosszmájúságom, és bízok benne, hogy valódi házasságokról beszélhetünk, amik azért maradnak együtt és köttetnek meg, mert valódi szereteten, tiszteleten és elfogadáson alapulnak. Hiszem, hogy van ilyen, és én lennék a legboldogabb, ha tényleg emiatt csökkent volna rekord szám alá a válások száma.

Mégis, nagyon sokan állnak ott a küszöbön, hogy akkor:

Válni vagy nem válni?

hol is van az a pont, amikor ki kell mondjuk, hogy elválunk?

Minden ember más. Nem közhelynek szánom ezt a mondatot, de így van. Amit én nem bírok elviselni, azt lehet, hogy más el tudja. Ami engem nem idegesít, az lehet, hogy mást a világból is kikergeti. Ezért olyan izgalmas ez a Föld, és benne mi magunk, az életünkkel.

Ezért nincs recept arra sem, hogy mikor tudod a döntésed meghozni, hogy maradnod kell-e a házasságodban, vagy sem?!

Azonban pár dolgot tehetsz, hogy hogyan vizsgáld felül a kapcsolatotokat!

 1. Boldog vagy-e minden nap?

Igen, tudom, mi a boldogság? Az, amikor minden nap van olyan pillanat, aminek együtt örültök. Ez lehet egy jó kávé, egy finom vacsora, egy szelet csoki, egy simogatás, humor, bármi, ami megmosolyogtatja a másikat. A kapcsolat akkor megy tönkre, amikor ezt már nem engedjük meg egymásnak. Amíg két ember tiszteletben tartja egymás igényeit, vágyait, addig működik az „együtt örülünk, egymásnak örülünk”. Amikor az egyensúly felborul, és ez nem átmeneti állapot, hanem hosszabb ideig tart, boldogtalannak érezzük magunkat a másik mellett.

 1. Milyen betegségeid alakultak ki az elmúlt 1-2 évben?

Jöttek-e tartós, új betegségek? Gondold át. Hiszen pl. a nőknél a női nemiszervekhez kapcsolódó betegségek nagy része lelki eredetű, és védekezés. Automatikusan védekezik…. érdemes ezeken elgondolkodni.

 1. Szereted-e még a párod?

Sokszor automatikusan rávágja az ember, hogy persze. De ne csapd be önmagad! A megszokás, és elfogadás teljesen más, mint a szeretet.

 1. Boldoggá tudod tenni a párod?

Tudsz mindennap örömet szerezni? akarsz egyáltalán? Mert ha nem, akkor is el kell gondolkdoni, hogy vajon miért nem?

 1. Ismered a másik problémáit?

Tudod, hogy mi nyomasztja? Min aggódik? Mi történik vele? Mi van bent a munkahelyén?

Ezek azért fontosak, és az erről való folyamatos beszélgetés, mert nagyon sok kapcsolat ezen bukik meg. Egyszerűen nincs kedvük, energiájuk beszélgetni a másik gondjairól. Pedig nagyon fontos lenne tudatosan erre időt szánni, hiszen a házasság egy harcos társi kötelezettségekkel is jár.

 1. Meghallgatod a másikat?

Ez az előző pontnak egyfajta folyatása is lehetne. Hiszen, ha van türelmed végig hallgatni a másikat, akkor jó úton jársz. Ha már ehhez sincs kedved, türelmed, energiád…akkor bajban vagytok.

 1. Közös célokat, álmokat határoztok meg, és együtt is tesztek értük?

Nem a mindennapi célokra, feladatokra gondolok. Hanem egyszerűen arra, hogy utazás, édeskettes időtöltés, egy kis luxus cikk…minden olyan, ami egy kicsit kimozdít a mókuskerékből, és amiért együtt tesztek, mert mindkettőtöknek fontos.

 1. Szívesen vagy a másik társaságában édes kettesben?

Sokszor egy pár életéből, főleg, amikor kicsik a gyerekek, a közös, minőségi idő hiányzik. Egy idő után annyira eltávolodik a pár egymástól, hogy már nem is vágynak erre, mert nem tudnak a másikkal mit kezdeni. Pedig olyan egyszerű…

 1. Szexuális életetek rendben van?

Na, tudom, itt is mindenkinek más az igénye. Én örülök, ha minden nap vacsizhatok, de pasi is van, aki azt mondja, hogy a hétköznapokon elég a négy-öt vacsi. De, a jó házasságokban akkor is ott a heti két alkalom. Ez a létminimum. (Természetesen betegség, gyerekszülés…stb. lehet kifogás, de csak egy ideig 😉 ) Ha nincs vacsi otthon, máshol eszik az ember, ismerjük ezt a mondást. Végig kell gondolni, hogy még tud-e működni a dolog, vissza lehet-e hozni a vágyat különböző módszerekkel, avagy sem. Enélkül csak barátok vagytok.

 1. Feszültek vagytok-e egymás társaságban?

Sokszor azt látom, hogy egy pár már attól is frusztrált, ha egymás mellett kell ülniük, mert már annyira eltávolodtak egymástól. És legtöbbször már csak vitatkozni tudnak… Ez már a végjáték egyik nyitánya, általában.

 1. Megcsalta-e valamelyikőtök a másikat?

Ez megint mindenkinek saját tűrés határán belül mozog. De mindenféleképpen okkal történt, és van folyománya. Érdemes megnézni, hogy hogyan lehet, illetve lehet-e ezen változtatni…

 

És még folytathatnám a sort, hiszen bőven van hova.

De ha ezekre a z előbbiekre a legtöbb nem a válasz, akkor ideje összeülni, és átgondolni a merre-továbbot.

Ha nem tudjátok megoldani, akkor inkább kulturáltan váljatok el, mintsem tönkre tegyétek a saját és gyermekeitek életét!

Amennyiben a válás mellett döntöttetek, szeretettel ajánlom könyvem, mely a válásból való felépülést, az új életed menedzselését segíti:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest