Családösszehozós, négyfal közti játékok minden korosztály számára

közös játék

Az óvoda, iskola szünetek sokszor próbára teszik a szülőket gyerek nevelés,  és közös idő eltöltése szempontjából. Hiába vágyunk a gyermekünk, gyermekeink társaságára, amikor beszorulunk négy fal közé….van, hogy megfordul az ember fejében, hogy kezdődjön már újra a hétköznapi élet. 😀

Bár nem rég jelent meg az új könyvem, amiben olyan játékok szerepelnek, melyek nem igényelnek különösebb előkészületeket: Petrus Márta: Játszani Jó! ; Most összeszedtem azokat az otthoni, négyfal közti  játékokat, amit bármikor előhúzhattok, ha már végképp nincs mit csinálnotok, vagy egyszerűen elfáradtatok a szervezésben!

🙂

Nekünk beváltak, az tuti és a siker garantált!

A könyvemben sok ezekhez hasonló játékot találsz, melyek nem igényelnek hosszas előkészületeket:

1. Anya szabadságra megy.

A gyerekek imádják. A cél az, hogy a gyerekek minél több mindent maguk csináljanak meg. Persze, ez kb. 4 éves kortól működik, és kb.10-12 éves korig élvezik, de jó móka.

Tudnak már reggelit csinálni, készülődni, pakolászni…stb.

Meg lehet tervezni az ebédet közösen, elkészíthetik a bevásárló listát is – persze segíthetünk, és akár lehetünk mi a gyerekek… ;).

Főzést ők irányítják, mi csak kuktáskodunk.

Ilyenkor nem csak nekünk jó, mert baromi büszkék lehetünk a gyerekeinkre, hanem nekik is, mert rájönnek, hogy mennyi mindent meg tudnak csinálni önállóan is.

Ami pedig nevelés szempontjából nagyon kardinális, hiszen mégis csak az a cél, hogy megállják a helyük egyedül is a világban!

2. Készítsünk családi mesekönyvet!

Nálunk ez két módon megy évek óta. Kitalálunk egy történetet, és tekintve, hogy nem szeretek különösebben pénzt költeni a csili-vili papírokra, ezért mindent otthoni anyagokból oldunk meg. Szóval, van egy mese, amit a közösen írunk, és utána ábrázoljuk is azt.

Vagy pedig, most már mivel nagyok, mindenki saját maga készít egy rövid mesekönyvet, és este azt olvassuk.

3. Bunkerépítés piknikkel

Nálunk nagyon menő, hogy építünk valahol a lakásban egy óriás bunkert, amibe magam is beférek. 🙂 A gyerekek rendezik be, csinálnak alvós helyet, étkezőt, és játszósat is.

Vacsorázni és reggelizni bent szoktunk a bunkerben. Arra is volt példa, hogy a nappaliban a kanapéval építettük össze, és egy éjszakát ott aludtunk. Ezt azért nagyon ritkán vetem be, mert én magam nem tudok ott jót aludni, de ők imádják.

Viszont egész nap képesek eljátszani a bunkerben, még 10 évesen is.

Lehet kerettörténetet kitalálni hozzá, tematikus bunkereket építeni.

 

4. Családi buli

Szombat esténként sokszor érdemes kitalálni, hogy bulizzunk. Ilyenkor készítsünk együtt koktélt – recept a cikk alján, csináljunk helyet a táncnak, és vegyük elő egy társasjátékot is.

Hihetetlenül élvezik, és szeretik a gyerekek, és nem kerül semmibe.

Válogassunk közösen zenéket össze, énekeljünk, táncoljunk.

5. Családi társasjáték

Ehhez kell azért egy kis fantázia, de egy egész napot igénybe vehet a mókázás. Nem kell semmi, csak kreativitás, és lelkesedés. Kitalálhatunk olyan játékot, hogy kártyákat írunk, amiken különböző feladatok vannak – főként mozgásos, és akkor léphet az adott illető, ha teljesítette…. Lehet lépkedős – éneklős, versmondós, olvasós…

Olyan feladatokkal tűzdeljük meg, amiket jó ha gyakorolnak gyermekeink, és közben mozognak is.

Készítsünk közösen rajzokkal táblát hozzá, bábukat, dobókockát pedig vegyünk ki egy másik játékból.

Hidd el, ennél jobb program nem kell.

🙂

6. Ki vagy Te?

Mondjuk úgy, hogy olyan, mint egy mini farsang…. Mindenkinek van 10 perce, hogy beöltözzön valaminek, vagy valakinek. Bárki, bármit használhat, legyen az konyhai eszköz – nyilván kés, olló…stb. nem játszik, vagy fürdőszobai…. tehát mindegy.

Nagyon élvezi mindenki, egy egész estét el lehet tölteni vele, és remek hangulat van közben. Úgyis mondhatnám, hogy mindenki szétröhögi magát.

Az első ilyen játéknál azért készülj fel, hogy döcögősen fog menni, mert a kisebbeknek nem áll össze, hogy mondjuk lehet egy sál a farkinca, zokni is mehet a fülére…stb. De amint bevezetitek, és játszotok, nagyon jó. Természetesen ufókból, és vicces jelmezekből lesz a legtöbb.

Egy jótanács, miután mindenki beöltözött, és kitaláltátok, ki kicsoda, micsoda, a következő kört akkor indíts, miután minden visszaraktatok a helyére! 😉

7. Óriás kép készítés közösen

Ragasszatok össze papírokat, vagy szerezz be óriás papírt – háztartási bolt, posta.

Terítsd ki valahova a padlóra, ahol sok a helyetek, és mehet a közös alkotás.

Mindenki azt rajzol rá, amit akar. Később persze lehet akár egy történetet is rajzolni, vagy bármit, a lényeg, hogy egy óriás, csodás, közös kép szülessen belőle!

8. Giga kalandpark, otthon

Sokszor kibújik belőlem a fejlesztő játékokkal foglalkozó szaki, ezért bocsi, de ez a játék arra is nagyon jó, hogy energiát veszítsenek 😉 pl egy esős napon, és telis-tele van olyan mozgásformával, ami jótékony hatással van az iskolás évekre.

Szóval, építsetek kaland pályát, és tűzdeljétek meg feladatokkal is.

Legyen benne valami alatt átkúszás, és átmászás, egylábon egyensúlyozás, gurulás, forgás jobbra-balra, összetett tevékenység – pl. egy lufit feldob és hármat közben tapsolni kell féllábon állva.

Legyen ugrás – patakugrás, pl., ami úgy néz ki, hogy egy kék törölköző jó szélesre kihajtasz, és azt kell átugrani, mintha az lenne a patak. A pálya végén pedig legyen valamilyen fejtörő, vagy valami vicces – kéznélkül megenni egy kekszet.

Mindenki többször menjen végig, és időt is mérjetek! 🙂

 

Ami fontos ezekben a játékokban: nagyon jól összehozza a családot.

 

Kellenek a közös programok, rítusok, mert a gyerekeink így érzik, hogy fontosak nekünk, hiszen  a közös idő nem pótolható semmivel sem.

Ezek a játékok egytől-egyig valamilyen célt szolgálnak, a fentieken túl. Fejlesztik a koordinációt, a kreativitást – amit igyekeznek az iskolában kiölni belőlük, segítik a finommotorika fejlődését és sorolhatnám, de a lényeg, hogy játszatok, játszatok, játszatok.

Még a 12 éves gyerekeknek is fontos a közös játék!

Többet olvashatsz az otthoni játékokról a könyvemben is: Petrus Márta: Játszani Jó!

Közös – gyerekeim által kifejlesztett koktélunk:

1 üveg sprite, vagy házi, bubis limonádé, 1 doboz meggylé, és bele gyümölcsök, vagy gumicukor giliszták 😉 attól függően, milyen bulit szervezünk!

Csodás, élményekben gazdag hétvégét kívánok!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest