Iskolakezdési tippek, hogy ne stresszelj sokat!

iskolakezdés

12+1 tipp az iskolakezdéshez

 

Már csak két hét és kezdődik az iskola.

A legtöbb szülő fejében már ott motoszkál, a sok-sok kérdés, mit kell megvenni, beszerezni, hogyan készítsem fel a gyerekem az iskolára?

Íme néhány hatékony tipp, hogy az iskolakezdés gördülékeny legyen:

 1. Vonjuk be a gyerekeket a készülődésbe. Az alapvető felszerelések beszerzésében vegyenek részt, válogassanak ők! (Néhány füzet, ceruzák, radírok, tolltartó, tornazsák, vinyetták – ebben nyugodtan választhatnak ők maguknak!)
 2. Mielőtt mindent bevásárolunk augusztus végén, várjuk meg az első szülői értekezletet. Sokszor nem is kell minden a kiadott listáról, vagy épp más kell!
 3. Augusztus közepén kezdjük a nyári időszámításból átállni az iskolaira! Fektessük le a gyerekeket korábban, és keljenek most már hamarabb. Így nem lesz gond az alvással, ébredéssel az iskola kezdéskor!
 4. Minden nap játékosan gyakoroljunk, üljünk asztalhoz 20-30 percre, hogy visszajönnek a tanultak az előző évből, és megszokják újra azt is, hogy ülniük kell egy helyben és figyelniük.
 5. Külön órák, elfoglaltságok: Érdemes el kezdeni átbeszélni, ki, milyen iskolán kívüli programokra, külön órákra vágyik!
 6. Napi tervezőnek a megalkotása: érdemes egy egszerű tervezőt megszerkeszteni, letölteni, amiben szerepel, ki, mikor kel, mikor jön haza az iskolából, milyen előre tudott edzések vannak… a kiszámíthatóság biztonság mindenkinek!
 7. Uzsonna készítéshez felkészülni már most érdemes! Általában előre le kell adni, milyen étkezéseket igényelünk a gyermekünk számára. Ezért a szülőknek nem árt gondolni minél hamarabb, milyen ételeket fog majd csomagolni és ehhez milyen uzsi dobozra, kulacsra van szükség. Olyat válasszunk, amit egyszerűen ki tud nyitni a gyerek!
 8. Beszélgessünk, meséljünk sokat! A gyerekek mindig izgulnak az iskolakezdéskor, ezért érdemes sokat beszélgetni, saját történeteinket elmesélni.
 9. Rakjunk rendet együtt. Az utolsó hetekben a gyerekekkel együtt tegyünk rendet a szobájukban, és készítsük elő a terepet a tanszereknek.
 10. Nézzük át a tavalyi iskolaszereket! Érdemes előhalászni a szobasarkába bedobott, tavalyi füzeteket, könyveket, haza hozott technika dobozokat… lehetnek köztük most is használható dolgok, vagy kedves emlékek, amik szintén segítik a hangolódást!
 11. Ne izguljuk túl az iskola kezdést. A legtöbb hasznos információt úgyis az első szülői értekezleten tudjuk meg!
 12. Ne felejtsük el, hogy gyermek még! Sokszor képesek vagyunk elfelejteni, hogy gyermekünk nem kis felnőtt. Ezért a készülődés is legyen játékos, ne csapjunk át tanárnénibe!

+1. Ha mi, szülők kevésbé stresszelünk, akkor a gyermekünk is kevésbé fog szorongani!

Összességében, ha izgulunk, ha nem, a iskola elkezdődik 🙂

Csodás készülődést kívánok!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest