Néhány tipp, játékötlet, hogy segíthesd gyermeked szókincs és beszédkészség fejlődését!

petrus márta szókincsfejlesztés

 

Senki sem születik a beszéd képességével. A beszédet tanuljuk, és ahhoz hasonlóan beszélünk, ahogyan szüleink, tanítóink is beszéltek. Hasonló a szókincsünk, és hasonló a beszédünk hangzása is.

A magyar nyelv szókincsét a lexikon adatai 800 ezer – 1 millió szóra becsü­lik. Hogy ebből valaki mennyit ismer, az egyénileg teljesen különböző. A szókincs kialakulása függ a környezetünktől, az érdeklődésünktől, a műveltségünktől. Az anyanyelv elsajátítása, a szókin­csünk bővülése egész életünkön át tart és az mindenkinél szinte azonos minta szerint történik.

A gyermek újabb és újabb szavakat hall a szüleitől, játszótársaitól, a közösségekből, a rádióból, a tévéből. Ezeket összegyűj­ti és feldolgozza. Az új kifejezéseiket összeköti a tapasztalataival, majd az új szavakat megpróbálja használni. Így fordul elő, hogy a gyermek passzív szókincse (azok a szavak, amiket meg­ért) mindig nagyobb, mint az aktív (azok a szavak, amiket használ). Természetesen sokszor nem tudja, mit beszél, mert képekben gondolkodnak, így az átvitt értelmű szavakat minden bizonnyal nem olyan értelemben használja, ahogy mi gondoljuk. Ezért sose nevessük ki!

Néhány ötlet, tanács a beszéd és szókincs fejlesztésére:

  1. Egyszerűen csak beszélgessünk, kivel-mi történt aznap. Próbáljunk olyan apró dolgokat is elmondani, amiket egyébként nem szoktunk, mert nem fontosak.
  2. Lapozgassunk együtt könyveket, képes lexikonokat, így újabb és újabb szavakat tud összekötni konkrét dolgokkal a gyermekünk.
  3. Magyarázzunk el mindent. Ha sétálunk, vagy állatkertbe megyünk, magyarázzuk el a táblák jelentését, a fogalmakat…
  4. Az új szavakat ismételjük el többször is más-más szituációkban, így hamar megtanulja a gyerkőc.
  5. Mindig dicsérjük meg, ha egy új szót használ, még hanem is pont helyesen.
  6. Játszunk szerepjátékot. Így mer beszélni, illetve közben is új szavakat tanulhat.
  7. A meseolvasás, nemcsak este, rendkívül fontos, hogy fejlődjön a szókincs!

Játékok a szókincs fejlesztésére:

Kakukktojás kereső:

Ezt biztosan ismered, hiszen iskolában, sőt, még oviban is játszanak ilyet a gyerekek!

Egyszerűen kivitelezhető:

Ovisoknak rajzolj egymás mellé négy képet, ezek közül egy ne illjen közéjük! Pl. alma, körte, szék, szőlő… stb.

Iskolás gyerekeknek pedig egyszerűen írj szinonimákat és legyen köztük egy, ami nem illek bele, vagy másként is csoportosíthatod, természetesen. Az iskolában tanultakkal is párhuzamba állíthatod.

 

Fekete-fehér-igen-nem:

Ugye, hogy ismered ezt is? Ez a játék olyan egyszerű, de nagyon sokat kell gondolkodni a gyerkőcnek, hogy mit is szabad mondania. Közben kutatnia kell, hogy melyek is azok a szavak, amiket helyettesíthet, használhat…

 

Szólánc:

Biztosan emlékszel erre is. Valaki mond egy szót, a következő pedig az előző szó utolsó betűjével kezdődő szót kell, hogy mondjon. J

 

Családi mesemondás:

Ezt a könyvemből már ismerheted, illetve elég sok helyen mondom is, hogy milyen jó dolog.

Az egyik családtag elindítja a mesét egy mondattal, utána a következő folytatja egy mondattal, utána jön a következő.

Le is írhatjátok a kész mesét, majd le is rajzolhatjátok. Így egy tökéletes napi programotok alakul ki.

Családi stand up comedy:

Egyszerű, cuki, és jó móka. A család ül a kanapén, egy ember pedig kiáll, és elmesél egy vicces történetet. Remekül támogatja szintén azt, hogy a szókincs gyarapodjon, a passzív aktivizálódjon! Segíti a szereplés tanulását is, így később, amikor a gyereknek az oviban és a suliban szerepelnie kell, nem fog annyira stresszelni.

 

További játékötleteket találsz a könyvemben is!

http://kozosjatek.petrusmarta.hu/

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest