Veszekedjetek, hogy jobb legyen a házasságotok!

jólveszekedni_petrusmarta

 

Sokan úgy gondolják, úgy érzik, hogy egy-egy veszekedés a társunkkal már a kapcsolat hanyatlását jelenti. Pedig koránt sincs így!

A veszekedés, ha okosan, odafigyelve, nem személyeskedve történik!, akkor igenis építő jellegű, és még közelebb hozza egymáshoz a két felet. Egy kiadós veszekedés során és után megismeritek egymás gondolkodásának legapróbb részleteit is!

Miért veszekszünk?

Tök egyszerű, a nők nők, a férfiak, férfiak. Másként működik az agyunk, a gondolkodásunk. A nők érzelmektől vezéreltek, a férfiak logikus gondolatoktól. Ez már egy alapvető konfliktus helyzetet teremthet.
Emellett, mi nők, sokszor szeretnénk azt feltételezni, hogy a férjünk szuperhős, és gondolatolvasó is. De nem az. Ők azt értik meg, amit meghallanak!, amit elolvasnak. Az utalásokat nem tudják értelmezni.
Ha ezeket elfogadjuk, máris sok kellemetlenségtől óvjuk meg magunk, a házasságunk, és lelkünk!

Hogyan lehet jól veszekedni?

 

1. KOMMUNIKÁCIÓ
Ez alatt azt egyszerű dolgot értem, hogy beszélünk a másiknak az ő szintjén, ahogy ő képes befogadni, az érzéseinkről, gondolatainkról, problémáinkról. Tehát, elmerjük mondani, hogy valami rosszul esik, és azt is, hogy miért esik rosszul. Mindezt röviden, tömören anélkül, hogy felemelnénk hangunk. Kedvesen, odabújva, nem behergelve magunk, mint egy olyan igazi házisárkány, elmondjuk, hogy kedvesem, olyan rossz érzés nekem, amikor elfelejted a szülinapom. Tudom, hogy szeretsz, de nagyon jól esne, ha eszedbe jutna.
2. MEGOLDÁS KERESÉS
Az előző gondolat menetet befejezve: Mi lehet a megoldás, hogy neked eszedbe jusson, ezáltal én is boldog lennék?
Nem feltétlen így kell beszélni a társunkkal, mindenkinek más a nyelvezete. De lényeg,hogy sosem támadunk, hanem megoldási lehetőségeket kommunikálunk egymás felé. Nem számon kérünk, hanem együtt megoldásra jutunk. Egy dolognak lehet több megoldása, amiből még választani is lehet.
3. POZITÍV VISSZAIGAZOLÁS
Amikor szeretnénk megbeszélni egy adott problémát, akkor fontos, hogy kiemeljük előre, hogy egyébként mennyi minden más dolgot jól csinál, vagy máskor azt már jól csinálta. Tehát a példánknál maradva: annyira jó volt, amikor az egyik szülinapomon már reggel csókkal és kávéval ébresztettél. Az egész napom szuperül telt utána. Ha mondunk pozitív dolgokat is, akkor nem azt érzi, hogy neki esel, és bántani akarod, nem veszi támadásnak. Sokkal jobb ilyen alaphangulatból indulni! Béke, béke, béke.


4. NE DUZZOGJ!
Amikor valaki megbántja a másikat az egyik legviccesebb a duzzogás. Általában a nők duzzognak, de azért a pasik is nagyon jók benne. Duzzogás helyett tíz nagy levegő vétel után törekedjünk arra, hogy elmondjuk az érzéseinket, a fent leírtak szerint. A duzzogás csak egy olyan spirál eleje, amiből nem lehet kijönni, és mindenki azonnal feszült lesz.
5. NE LEGYÉL KONFLIKTUS KERÜLŐ
Attól, hogy nem beszélsz róla, attól bánt, őrlődsz rajta, és előbukkan majd. A másik pedig csak les majd egy ilyen robbanásnál, mint béka a kocsonyában. Nem fogja érteni, és majd megkérdezi, hogy miért nem mondtad eddig? Erre pedig olyan választ adsz, ami nem fogja építeni a veszekedést. Felesleges századjára ugyanezt eljátszani. Ha bajod van, elmondod, cukin, kedvesen, pozitív visszacsatolással megspékelve.
6. TISZTELET EGYMÁS FELÉ!
Sajnos legtöbbször egy vita során ez elmarad. Olyan szavakat mondunk, olyan szinten minősítjük egymást, ami később óriási sebeket ejt. Nem szabad. Tudom, hogy a feldúltság közben kimondaná az ember, hogy bunkó vagy, szemét vagy, dögölj meg, de nem szabad. Ezzel csak azt éred el, hogy valódi károkat okozol a másiknak, és persze magadnak is. Sosem szabad személyeskedni. Ahogy a gyereknek sem mondunk ilyeneket, úgy a társunknak sem. A cselekedetét lehet minősíteni, de az embert, akit szeretünk, TILOS!
7. EGY GONDNAK SOK OLDALA VAN!
Sokszor elfelejtjük, hogy amivel a bajunk van, az valaminek a következménye. Tehát, gondoljuk végig, miért történt, és beszéljük ezt át elejétől a végéig! Nekünk jelent valamit az adott szituáció, ám a másiknak valószínűleg tök mást jelent!
8. ÖNISMERET NÉLKÜL NEM MEGY
Általában az ember egy idő után tisztában vele, hogy mi miért esik rosszul. Ha mégis egy új helyzetbe kerülsz, akkor érdemes ezen is elmorfondírozni, hogy az miért is bánt annyira. Hiszen sokszor röhejes dolgok esnek rosszul és lesz óriási balhé belőle… régmúlt feldolgozatlan sebei (akár fiatal kori szerelmektől, szülőktől…), amik már belénk égtek. De ezt a másik nem tudhatja.
Fontos felismernünk, mire hogyan reagálunk, és ezt is megbeszélni.

 

Honnan tudod, hogy egy vita jó volt?
Onnan, hogy azt érzed, hogy felszabadulsz, és rájössz, hogy még egy dolog van, amiben dűlőre jutottatok, a megoldás nem esik nehezedre, sőt! örülsz neki, hogy van rá megoldás!
Ekkor döbbenhet rá az ember, hogy még közelebb kerültetek egymáshoz, hiszen újabb problémát oldottatok meg, újabb szokást, mintát alakítottatok ki egy-egy helyzetre.
Ez pedig építi a kapcsolatot, nem pedig tiporja!

A beszélgetés után pedig jöhet a jó kis békülős odabújás!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest