Kertészkedni a gyerekkel jó! – avagy a közös időtöltés tavaszi szuper receptje

gyerekkel-kerteszkedni

A tavasz egy csodálatos időszak az emberi szervezet számára, hiszen ilyenkor önkénytelenül is kivágyunk a természetbe, hirtelen a jó idő hatására tele érezzük magunk energiával. Tenni-venni molyolni akarunk a természetben, a kertben, teljesen automatikusan.

 

Így aztán ezt a lendületet semmiféleképpen ne hagyjuk elveszni se magunkban, se pedig a gyermekünkben! J A tavaszi szünet remek alkalom arra, hogy kiéljük a természet iránt vonzalmunkat minden téren, főleg, ha jó az idő.

Azonban ha esik az eső, akkor is tudunk természet közeli csodákat megvalósítani, akár az erkélyünkön, vagy épp bent a konyha asztalon húsvétra készülődve!

 

Ha van kertünk, ha nincs, gondoljuk át, hogy a lenti pontokból miket tudunk, akarunk és fogunk megvalósítani. Muszáj előre tervezni, hiszen most sokat zárva lesznek a kertészetek, hobbi boltok 😉

 

Miért jó kertészkedni a gyermekkel?

A gyerekek tapasztalással tanulnak a legtöbbet a környezetükről. Amint eldöntjük, hogy készítünk egy kis kertet, máris rengeteg tudást gyömöszölünk a gyermekünk fejébe az életről.

Miként, hogyan kell ültetni, gondozni, miért van szükség vízre, napfényre…stb.

Emellett megtanulják az élő és növény fogalmát, a növények hasznát.

Így szeretni, tisztelni fogják a környezetüket, és így sokkal egyszerűbb lesz a tudatosságra való nevelés is!

Másrészt, az ültetés folyamata, a földdel való érintkezés, matatás benne, a locsolás mind-mind segítik a szem-kéz koordináció, a taktilis érzékelés, a finom-motorika fejlődését is!

És akkor a mozgásról nem is beszéltünk, ha gazolunk, ásunk, kapálunk… tyűűűű…rengeteg dolog fejlődik egyszerre!

Az ember nem is gondolja, igaz? (Ezért vagyok, hogy gondold 😀 )

Hogyan kezdjünk a közös kertészkedésnek?

 

  1. Tervezés:

Az első és legfontosabb lépés a tervezés. Hova, mit szeretnénk, mit lehet ültetni.

Kertbe ültetünk, ágyásba, vagy balkonládába, cserepekbe? Dísznövényeket, vagy valami finomságokat?

Az én véleményem az, hogy mindenféleképpen ültessünk mindent. Vagyis legyen akár fűszernövényünk bent a lakásban, legyen veteményesünk, és mindenféleképpen ültessünk csodálatos kis virágokat is, amikben azonnal lehet gyönyörködni!

Nézzünk interneten képeket együtt, kinek mi tetszik, milyen megoldások kivitelezhetőek a saját házunkban, lakásunkban, erkélyünkön…stb.

Amikor megvan a tervezés, jöhet a beszerzés.

 

  1. Beszerzés

Érdemes szép hosszú listát készíteni a gyermekünkkel közösen arról, hogy pontosan milyen magokra, palántákra, növényekre van szükségünk. Majd az ezekhez tartozó edényeket, földeket, tápszereket és további eszközöket is érdemes csoportosítani!

A nagyobb gyerkőcök, ha saját kis kertet készítenek, csinálhatnak maguknak listát! Imádni fogják.

Gondoljuk végig, hogy minden szerszám adott-e a kertészkedéshez, vagy van-e valami, amit be kell még szerezni.

 

  1. Időterv készítés

A kertészkedés több napot vesz igénybe általában, ezért érdemes azt is megtervezni, hogy melyik nap pontosan miket szeretnénk megcsinálni. Nyilván a tervezés és a beszerzés előz meg mindent J, de érdemes azt is végiggondolni, hogy a kertet hogyan kell előkészíteni, mikor lesz rá idő, mikor milyen munkk végezhetőek, a gyerekek mikor vannak otthon, milyen egyéb teendőket kell megvalósítani addig, amíg belevetjük magunk a kétkezi munkába.

 

  1. Munkák kiosztása

Minden szülő tisztában van vele, hogy melyik gyermeke mire képes a korában. Ezért csak és kizárólag olyan feladatokat bízzunk rájuk, amiket meg is tudnak csinálni.  Emellett fontos, hogy a biztonságukat is szem előtt tartsuk a szerszámok tekintetében!

 

  1. Induljon a munka

Amikor eljött a nagy nap, akkor csapjunk a lecsóba, és mehet a kertészkedés.

Készíthetünk előre elemózsiát is, és finom limonádét, így még inkább szívesen fognak dolgozni a gyerekek.

Türelem, lelkesedés, természet.

Ez a három legyen veletek, és persze az erő.

 

 

 

Tippek:

Húsvéti tál: Ültessünk át jácintot, nárciszt, akár tulipánt egy nagy fadobozba. Szabadon dekorálhatjuk a festett tojásokkal, apró díszekkel. Akár festhetünk cserepet is, ezzel is telik az idő, a készülődés pedig még izgibb.

Mini veteményes: a gyerek maga választhat „dézsát”, így balkonon, erkélyen is kivitelezhető az ütetés. 2-3 palántát válasszatok ki neki, ültessétek el. Díszítsétek a kis kertjét apró kavicsokkal, természet azonos díszekkel, manókkal, törpékkel. Imádni fogja!

Tündérkert: melyik gyermek ne imádna egy saját tündérkertet? Pozsgás növényekből, kövi rózsából csodálatos kis kertet készíthettek kis házikókkal, manókkal, tündérekkel, lámpásokkal kiegészítve. Pinteresten is számos öltet van, de magatok is meg tudtok tervezni saját kertecskét!

Kép forrása:pinterest.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest